Cum și-a pierdut funcția șeful Poliției Rutiere Cluj! A încercat să ajute un braconier care s-a încurcat în propriile lui minciniuni

Cum și-a pierdut funcția șeful Poliției Rutiere Cluj! A încercat să ajute un braconier care s-a încurcat în propriile lui minciniuni

Șeful Poliției Rutiere Cluj, comisarul șef Lucian Bob (foto și-a pierdut funcția după ce procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj au stabilit că polițistul a încercat să îl ajute, interesat, pe un braconier, Ovidiu Marius Vana, prieten foarte bun cu fostul secretar de stat din Ministerul de Interne, comisarul șef Toma Rus.

Procurorii clujeni l-au pus sub acuzare pe comisarul șef Bob, fiind acuzat de favorizarea făptuitorului. ”Se reține că în perioada 2009-2011, inculpatul, în calitate de comisar șef de poliție, șef al Serviciului Arme, Explozibili din cadrul IPJ Cluj, ar fi favorizat pe Vana Marius Ovidiu, autorul unei infracțiuni de braconaj, făcînd demersurile pentru trecerea dosarului în evidența cauzelor cu autor necunoscut, cu toate că existau probe și indicii temeinice privind comiterea faptei de către Vana Marius Ovidiu”, susțin procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Dacă în prima fază, ancheta în dosarul de braconaj a fost clasată la autori necunoscuți, ulterior, în 2013, dosarul de braconaj a fost redeschis. După un proces de doi ani, Marius Vana a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare, cu suspendare dar și la plata sumei de 36.000 de euro, în favorea Direcției Silvice Cluj.

Vana a fost acuzat că a braconat trei ciute, valoarea de inventar al uneia fiind de 12.000 de euro/bucată. Marius Vana, zis ”Vănocu” este un om de afaceri din Cluj Napoca și deține mai multe utilaje de construcții.

A braconat după care și-a distrus arma

Potrivit datelor din dosarul de braconaj, în data de 6 august 2009, un pădurar a reclamat la poliție că a descoperit resturile a trei ciute pe fondul de vânătoare de la Dumbrava, județul Cluj. Ancheta confirmat faptul că braconierul a tranșat, la fața locului, animalele braconate după care a luat carnea, în timp ce oasele și intestinele le-a lăsat la fața locului.

După câteva zile, polițiștii s-a întors la Dumbrava și cu ajutorul unui detector de metale au descoperit patru tuburi ale unor cartușe trase cu o armă cu calibrul 8x68S. Ulterior, au identificat toți posesorii de arme cu calibrul menționat, marca Steyr Mannlicher, între care și braconierul Marius Ovidiu Vana.

Când i s-a pus în vedere să aducă la sediul Poliției Cluj, arma lui de vânătoare, braconierul s-a conformat, numai că, a adus armă complet distrusă și nefuncțională. ”A predat arma de vânătoare, aceasta având patul din lemn rupt în mai multe bucăți, țeava îndoită la capătul dinspre cătare și retezată prin tăiere în dreptul cutiei mecanismelor și fisuri la cutia mecanismelor”, se arată în sentința de condamnare. Mai mult, arma avea urme mari de rugină iar oțelul prezenta urme de arsură, produsă de acidul sulfuric.

Chestionat în legătură cu starea în care se află arma de vântoare, Marius Vana a precizat că a deteriorat-o fiind neatent. Mai exact, când s-a întors de la vânătoare, în data de 2 augus 2009, a rezemat arma de zidul garajului iar mai apoi, atenție, s-a urcat la volan și a pus contactul, fără să își dea seama că mașina este în viteză. Șocul generat a făcut mașina să se deplaseze un metru și să loveasca arma rezemată. ”Arma a căzut în canalul colector. Țeava s-a îndoit în dreptul mecanismelor, iar patul de lemn s-a spart. Inculpatul a mai precizat că întrucât s-a enervat, a retezat țeava armei, cu un flex lângă cutia mecanismelor”, se mai arată în sentință.

Expertiza arată că arma lui Vana a fost folosită la braconaj

Judecătorii susțin că Marius Vana și-a distrus arma intenționat pentru ca aceasta să nu mai poată fi expertizată iar astfel, să scape basma curată. Expertul chemat să facă expertiza a lua o armă identică a montat cuiul percutor, care lasă, la rândul lui, urme specificife și unice și a stabilit, fără echivoc, că arma folosită la braconarea celor trei ciute aparține lui Marius Vana.

Pentru a scăpa de condamnare, Vana a făcut tot posibilul, dar toate probele adunate l-au afundat și mai tare. Inițial a declarat că a fost la vânătoare în data de 2 august 2009, deși el avea autorizație să împuște un cerb, valabilă între data de 10 iulie – 8 august 2009. Potrivit probelor adunate de procurori a rezultat că Vana a împușcat cerbul în data de 28 iulie 2009, și că în acel moment autorizația și-a pierdut valabilitatea. ”A rămas neclar la ce vânătoare a participat inculpatul în data de 2 august 2009, fiind știut că organizarea unei vânători presupune o serie întreagă de condiții nu ușor de îndeplinit”, spun magistrații.

 

Ne puteți urmări și pe Google News