Presa internaţională: România a intrat pe LISTA NEAGRĂ. Care sunt liderii europeni care sfidează deciziile europene

Presa internaţională: România a intrat pe LISTA NEAGRĂ. Care sunt liderii europeni care sfidează deciziile europene

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a ţinut miercuri un discurs prin care anunţă numărul de refugiaţi pe care ţările membre UE ar trebui să îl primească până la sfârşitul anului 2015.

Discursul nu a părut să impresioneze liderii europeni, care s-au făcut că nu aud îndemnul pe care l-a făcut atât Juncker, cât şi preşedintele francez Francois Hollande sau cancelarul german Angela Merkel.

Câteva state membre ale Uniunii Europene au ţinut să anunţe din start că nu se vor conformă deciziei de la Bruxelles, în ciuda crizei imigranţilor care e în plină desfăşurare. Cea mai mare rezistenţă este din partea Europei Centrale, scrie HuffingtonPost.

Iată cum a sunat răspunsul câtorva ţări europene la discursul lui Jean-Claude Juncker:

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a catalogat planul lui Juncker drept „nebun”

Orban preferă să vadă refugiaţii doar în trecere prin Ungaria, în timp ce se îndreaptă spre vest. Şeful Executivului ungar a construit un gard de sârmă ghimpată de-a lungul întregii frontiere a Ungariei cu Serbia şi săptămâna trecută a introdus o nouă lege conform căreia trecerea gardului reprezintă o infracţiune.

Orban a invocat temeri religioase privind prezenţa ridicată a musulmanilor în Europa, argumentându-şi poziţia anti-imigranţi.

Totodată, premierul ungar a acuzat Germania că înrăutăţeşte influxul. „Atât timp cât Austria şi Germania nu spun clar că nu vor mai lua imigranţi, câteva milioane de noi oameni care cer azil vor continuă să vină în Europa”, a continuat acesta.

Şi premierul ceh, Bohuslav Sobotka, este „convins că Europa nu are nevoie de planuri noi pentru a rezolva criză”, afirmând că vrea că orice cooperare în ceea ce priveşte imigranţii să fie voluntară.

Deşi ministrul de Interne, Milan Chovanec, a declarat că Republica Cehă are posibilitatea de a asigura resurse financiare, tehnologice şi umane, ţară a refuzat refugiaţi şi le-au scris acestora numere pe braţe cu markere.

Un sondaj recent a arătat că 94% dintre cehi sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să deporteze toţi refugiaţii.

Premierul slovac, Robert Fico, a declarat săpătămână această că „imigranţii care sosesc în Europa nu vor să stea în Slovacia. Nu au o baza a religiei lor aici, rudele lor ar fugi oricum”.

Spre deosebire de alte societăţi din vestul Europei, Slovacia nu are experienţe cu imigranţii, potrivit ministrului Afacerilor Externe, Miroslav Laicak.

Atât premierul slvac, cât şi cel ceh au cerut că graniţele spaţiului Schengen să fie consolidate pentru a ţine refugiaţii în afară lor. Retorica xenofobă a început să pătrundă în cultura slovacă.

Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat că ţara lui nu va acceptă decât 1,785 de refugiaţi, respingând propunerea lui Juncker conform căreia România să primească în luna septembrie încă 4,646 de refugiaţi, scrie publicaţia.

Pentru că România nu face parte din Spaţiul Schengen, nu se aşteaptă să se confrunte cu un val atât de mare de refugiaţi şi imigranţi. „Asta nu se poate întâmplă. Nu facem parte din Schengem, iar imigranţii trebui să îndeplinească nişte reguli dacă vor să între în România”, a declarat Iohannis, luni, mai scrie publicatia.

Şi Danemarca face parte din corul de voci al ţărilor europene care nu vor să primească refugiaţi. Guvernul danez a cheltuit 30.000 de euro pe campanii de publicitate în generalele publicaţii libaneze, descurajând migraţia în Danemarca.

Iată un tip de anunţ pentru persoanele care se gandesc sa ceara azil în Danemarca: