Exploatarea zilierilor: Strugurii pentru vestitul spumos Asti, culeși de străini cu 3 euro pe oră
- Gabriela Popescu
- 9 septembrie 2015, 17:46
În nordul Italiei, începe recoltarea strugurilor, iar zilierii străini sunt plătiți chiar și cu 3 euro la oră. Două reportaje realizate între zilieri dezvăluie adevărata față a muncilor agricole din nord.
Zeci de imigranți au început recoltarea strugurilor care se vor transforma într-unul dintre vinurile spumante cele mai faimoase în lume.
Zilierii sunt în mare parte români, bulgari, macedoneni. Aceştia sosesc în Piazza Indipendenza din Canelli (Asti), direct din țările lor, căutând de muncă și primind de multe ori compensații nu depășesc 3-5 euro pe oră, relatează gazetaromaneasca.com.
La Stampa scrie că anul acesta se așteaptă între 200 și 300 de lucrători sezonieri. Unii ajung să lucreze la cooperative în regulă cu plata și contribuțiile, însă alții, majoritatea, ajung la munca subterană.
Pentru cei care asigură angajări la negru (numiţi caporali) contează doar ca lucrătorul să semneze un contract de muncitor agricol în care nu sunt indicate zilele de muncă și nici orarul.
De câteva zile a început Garda de Finanțe a început mai multe investigaţii, având în vedere infracțiunea de intermediere abuzivă de forță de muncă, întocmai caporalat.
În piață la Canelli sunt parcate autocarele care au venit din România, Bulgaria sau Macedonia și care nu au nimic de-a face cu turismul. Aestea transportă imigranții strugurilor.
Costurile pentru îmbarcare, bineînțeles în sarcina lucrătorilor, sunt între 50 și 120 de euro. Odată ajunși la Canelli există problema cazării, conform sursei citate.
“Eu cunosc mulți conaționali de-ai mei care dorm 20 sau 30 la o fermă în ruine” – povestește un român care culege struguri la Canelli de 15 ani.
Chiria pentru un pat într-un astfel de dormitor este de 150 de euro pe lună.
Anul acesta Primăria a decis să închidă «tabăra» care în trecut a fost amenajată la porțile orașului. Primarul Marco Gabusi susţine că a cerut agenților municipali și carabinierilor să identifice culegătorii de struguri și dacă nu sunt în regulă să-i trimită din Canelli.
Un alt reportaj referitor la acest subiect este cel al cotidianului online din Asti ”La Nuova Provincia”.
Trezirea este la 6 dimineața, pentru unii chiar mai devreme. Se întâlnesc în Piazza Unione Europea, sau în alte puncte de întâlnire din oraș, și apoi pleacă la bordul unor microbuze către locul de muncă, adică la vie.
Bulgari, macedoneni, români, acum puțini italieni, petrec zece ore sub soare la culesul strugurilor pe crestele abrupte ale dealului.
În anonimat, lucrătorii confirmă:
"Dacă nu ești norocos, ajungi să lucrezi pentru 3 euro pe oră. Apoi sunt unii care se prefac că totul e legal. Sunt notate numai câteva ore, cu riscul de a nu-ți fi recunoscută nici munca la negru."
Cei mai expuși sunt acei lucrători care sosesc fără aranjamente la Canelli, nu au contacte și în fiecare dimineață se trezesc cu speranța de a obține un loc de muncă pentru o zi. Fără un loc de dormit, ajung să doarmă pe stradă sau să ceară să fie găzduiți la Centrul de Primire Caritas.
În perioada recoltării strugurilor, cooperativele false apar apar ca ciupercile, deseori cu biroul în portbagajul unei mașini, care furnizează forță de muncă cu cost redus.
"Noi plătim culegătorii 13,50 euro plus TVA pe oră, contribuții incluse. Să coborâm sub 10 euro e imposibil. Este evident că unele întreprinderi, atrase de perspectiva unor economisiri facile, decid să se adreseze unor cooperative mai puțin serioase. Însă riscul e să devină co-responsabile în fața Inps pentru neplata contribuțiilor", explică Gustavo Barbero, președintele al Cooperativei Pusabren din Canelli, care de 20 de ani furnizează forță de muncă la circa patruzeci de întreprinderi vitivinicole din localitate.
Producătorii sunt apărați de Giovanni Satrango, vinificator și președinte al Produttori Moscato:
“Se arată cu degetul către producători, vorbind de exploatare. Trebuie să se înceteze cu senzaționalul și să se spună cum stau lucrurile. Dacă o întreprindere trebuie să gestioneze o vie, de la tăiere la recoltare, plătind muncitorii 13,50 euro pe oră, s-ar închide mâine. Costul nu este sustenabil dacă avem în vedere că recoltarea de struguri muscați aduce 11.000 de euro pe hectar. Și vorbim de vița cea mai profitabilă. Clar producătorii, în fața unui profit redus, caută să reducă costurile, poate apelând la o cooperativă care propune prețul cel mai bun”.