Klaus Iohannis, ignorat de liderii de la Bruxelles pe tema crizei refugiatilor. Presa franceza prezinta repartizarea refugiatilor pe care Juncker a stabilit-o pentru fiecare tara a UE

Klaus Iohannis, ignorat de liderii de la Bruxelles pe tema crizei refugiatilor. Presa franceza prezinta repartizarea refugiatilor pe care Juncker a stabilit-o pentru fiecare tara a UE

Presedintele Klaus Iohannis pare a fi ignorat de liderii de la Bruxelles. Cu toate ca a declarat ca Romania nu va primi mai mult de 1785 de imigranti, se pare ca seful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, ii submineaza autoritatea, obligand Romania sa primeasca o cota de 3,99% din refugiati.

Harta privind cotele imigrantilor pe care fiecare tara europeana ar trebui sa ii primeasca a fost publicata de presa franceza, confirmand numarul vehiculat de-a lungul saptamanii trecute in ceea ce priveste refugiatii pe care Romania urmeaza sa ii cazeze,si anume 6.351.

Totodata, in cursul zilei de marti, cancelarul  german Angela Merkel a declarat aceasta repartizare nu este decat un prim pas, facand apel la tarile europene sa faca mai mult de atat. De precizat este faptul ca Germania va primi cea mai mare parte  din refugiati,  25,26%, adica 40.206 de persoane.

 

“Repartizarea a fost facuta de un expert, care a calculat cota pentru fiecare tara, tinand cont de numarul de locuitori, PIB, rata de somaj si numarul de refugiati deja primiti.

Insa un alt factor al repartizarii a fost refuzul anumitor tari de a participa la programul de cote”, scrie presa franceza, care enumera printre acestea: Marea Britanie,Irlanda si Danemarca, in timp ce alte trei tari, Ungaria, Grecia si Italia, au fost deja scoase de pe lista, din cauza numarului mare de cereri de azil deja existente.

Pana la sfarsitul lunii iunie, primul sistem de repartizare al UE nu a fost bazat decat pe voluntariatul statelor membre, insa apelul facut de presedintele francez si cancelarul german de a pune la punct un mecanism permanent si obligatoriu de relocalizare a schimbat vechiul sistem.

“Nu este deloc inacceptabil sa ne gandim ca o tara ca va refuza sa isi ia cota propusa de Comisia Europeana va plati despagubiri financiar”, mai scrie publicatia franceza.

In schimbul primirii refugiatilor, statele vor primi 6.000 de euro pentru fiecare refugiat, bani care vor fi luati din bugetul comunitatii, in timp ce Grecia, Italia si Ungaria ar trebui sa atribuie 500 de euro pentru a acoperi costuri de transport pentru persoanele care pleaca din tara lor.