Oamenii de afaceri sunt supăraţi că taxa de stâlp rămâne în vigoare încă un an

Oamenii de afaceri sunt supăraţi că taxa de stâlp rămâne în vigoare încă un an

Oamenii de afaceri sunt supăraţi după ce politicienii au decis ca taxele care trebuiau să dispară din Codul Fiscal rămân în vigoare încă un an. Astfel, taxa de stâlp, impozitul de 16 la sută pe dividende şi supra-acciza pe carburanţi îngheaţă planuri de investiţii şi apariţia de noi locuri de muncă, sunt convinşi patronii.

“Aş fi avut în plan să investesc nişte bani pentru a retehnologiza activitatea uneia din firme. Deocamdată am stopat această activitate, din acest motiv al nesiguranţei impozitării”, a spus Liviu Rogojinaru, informează Digi 24.

Politicienii au decis să mai adune bani încă un an din taxa pentru construcţii speciale şi acciza suplimentară la carburanţi.

"Aceste companii ar fi investit măcar o parte din aceşti bani, sau aceşti bani ar fi fost profit suplimentar care se impozita cu impozit pe profit, o altă parte poate se ducea pe majorări de salarii sau angajări”, a spus analistul economic, Dragoş Cabat.

Reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5% a fost amânată şi ea cu un an de către clasa politică.

 “Este vorba de oameni care nu înţeleg economia reală şi nu au lucrat în economia reală. Aceste măsuri făceau România atractivă nu numai pentru întreprinzătorii locali, ci şi pentru cei care se gândesc în această perioadă tulbure să îşi mute afacerile din Rusia sau Ucraina, făcând România atractivă prin aceste măsuri”, a spus Florin Jianu, fost ministru pentru IMM-uri.

În total, 8 miliarde de lei păstraţi de politicieni în încasările sigure ale fiscului de anul viitor. Bani cu care statul vrea să mărească salariile bugetarilor, spun oamenii de afaceri. Patronii au trimis o scrisoare Guvernului şi au cerut să fie amânate majorările cu cel puţin un an după introducerea Codului Fiscal, timp în care economiştii să vadă ce efecte are noua legea.