Firmele germane implicate până în gât în corupția din Grecia

Firmele germane implicate până în gât în corupția din Grecia

Siemens, Daimler, Rheinmetal, companii care reprezintă crema industriei germane, sunt implicate în afaceri de corupție pe scară mare în Grecia, țară căreia Germania nu ratează niciodată ocazia să-i înfiereze practicile frauduloase.

Nici o dată nu a fost fixată pentru înfățișarea în fața justiției grecești a celor 19 cadre de conducere ale Siemens, însă evenimentul se anunță ca unul dintre cele mai răsunătoare procese din istoria Greciei.

Șaizeci și patru de persoane sunt în total urmărite pentru corupție pasivă și activă și spălare de bani în cadrul unei afaceri uriașe în care, în schimbul obținerii unor contracte publice s-au dat șpăgi grase.

Organizația americană CorpWatch, care urmărește practicile companiilor, numește afacerea „cel mai mare scandal în care este implicată o firmă din istoria postbelică a Greciei”, scrie AFP.

Ancheta a durat nouă ani iar raportul de anchetă se întinde pe 2.368 de pagini. Grupul Siemens, care face afaceri în Grecia din secolul XIX, este acuzat că a „uns” diferiți funcționari pentru a obține contractul o vastă afacere de modernizare a rețelei de telefonie grecești la sfârșitul anilor 1990.

În total, Siemens ar fi plătit circa 70 de milioane de euro mită pentru a obține contractul prin care telefonia greacă trecea de la sistemul analogic la cel digital.

Printre acuzați se află fostul conducător al Siemens în Grecia, Michalis Christoforakos. Însă acest neamț grec de 62 de ani are puține șanse să ajungă în fața judecătorilor. Refugiat în Bavaria de la fuga sa din Grecia, în 2009, justiția germană a refuzat să-l extrădeze, susținând că faptele sunt prescrise.

Relațiile, și așa încordate dintre Grecia și Germania, nu au fost deloc îmbunătățite de această decizie.

Președinta parlamentului grec, Zoe Konstantopoulou, a tunat:

„Mărturia acestei persoane ar fi fost vitală pentru procesul Siemens de la Atena. Însă chiar această chestiune legată de justiție care demonstrează că există un dublu limbaj din partea Germaniei.”

Siemens ar fi implicat într-o afacere de corupție legată de sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004, potrivit unei anchete care se află în curs, informează AFP.

În afara Siemens, și alte companii germane au fost implicate în afaceri dubioase în Grecia.

Sahra Wangenknecht, deputat din partea Die Linke, a declarat pentru AFP:

„Companiile germane au profitat considerabil de pe urma cheltuielilor uriașe ale Atenei în domeniul apărării.”

Ani la rând, Grecia a avut cel mai mare buget pentru Apărare din Uniunea Europeană, ceea ce nu a făcut altceva, susține deputata germană, decât să-i crească datoria publică, fapt care a dus-o la faliment.

Constructorul de mașini Daimler a fost și el ținta unei anchete în Grecia, într-o afacere în care i se reproșează că a dat mită în schimbul obținerii unui contract pentru vehicule militare de 100 de milioane de euro. La fel și Krauss Maffei Wegmann, care a livrat tancuri Leopard.

Grupul militar Rheinmetal a fost condamnat în 2012 să plătească 37 de milioane de euro amendă pentru că s-a arătat generos cu funcționari din Ministerul Apărării. Miza a fost vânzarea sistemului său de apărare aeriană contra 150 de milioane de euro.

Doi foști conducători ai Ferrostaal au fost și ei condamnați să plătească 140 de milioane de euro pentru că au dat mită pentru a obține contracte oculte de livrare de submarine.

Adeseori, pagubele înregistrate de aceste firme în urma condamnărilor sunt mult mai mici decât profiturile afacerilor realizate, astfel că practicile oneroase nu fac decât să prolifereze, susține AFP.