Turcia ridică un ZID la frontiera cu Siria. Împotriva ISIS sau a kurzilor?

Turcia ridică un ZID la frontiera cu Siria. Împotriva ISIS sau a kurzilor?

Un număr tot mai mare de state își construiesc la frontieră ziduri sau garduri de sârmă ghimpată pentru a-și apăra teritoriul. Ultimul pe listă este Turcia.

Ankara a anunțat că ridică un zid la frontiera sa cu Siria. O parte din construcție a fost înălțată deja la Reyhanli, în regiunea Hatay din sudul țării. Înalt de trei metri și lat de șapte, această impresionantă incintă trebuie să fie prelungită de-a lungul întregii granițe.

Turcia a mai săpat și peste 360 de kilometri de tranșee și a ridicat valuri de pământ pe o lungime de 70 de kilometri.

Situat la câțiva kilometri de Alep, regiunea Hatay este una dintre zonele de tranzit pentru cei circa 1,8 milioane de sirieni care fug din calea luptelor care le răvășesc țara.

Reyhanli este însă și un loc preferat de trecere pentru occidentalii care se duc să lupte alături de ISIS, sau pentru jihadiști care pleacă din Siria pentru a comite atentate în Occident.

Potrivit agenției pro-guvernamentale Anatolia, zidul ar avea drept scop să împiedice orice intruziune a militanților Statului Islamic.

În repetate rânduri, autoritățile turce au fost acuzate de complezență față de ISIS. După atentatul sinucigaș de la Suruč, din 20 iulie, care a produs moartea a 34 de persoane, atribuit ISIS, guvernul turc a decis în sfârșit să lupte împotriva Statului Islamic, bombardând poziții siriene ocupate de gruparea teroristă, pe 24 iulie.

Cu această ocazie, cotidianul Hürriyet anunțase că guvernul plănuiește construirea unui zid. În același timp, Turcia și-a întărit cooperarea cu Statele Unite pentru instaurarea unei „zone de securitate” în nordul Siriei.

Potrivit anumitor surse citate de RFI, trupele turce ar fi intrat pe teritoriul sirian în data de 12 august, pentru a lupta împotriva regimului lui Bachar Al-Assad.

Mulți sunt cei care se îndoiesc de dorința sinceră a președintelui Erdogan de a lupta împotriva ISIS, mai ales că bombardamentele din 24 iulie au lovit și baze ale kurzilor, iar cele care au urmat s-au concentrat exclusiv asupra pozițiilor kurde în Irak.