Șapte tendințe majore pe piața muncii

Șapte tendințe majore pe piața muncii

După anii de foc ai crizei, piața muncii din România dă semne de viață. Aproape jumătate dintre companiile private se gândesc să angajeze, dar întrebarea este dacă mai au pe cine

Din 2009 până acum, peste două milioane de români au ales să muncească în străinătate. Companiile au fost obligate să taie în carne vie, pe fondul crizei financiare. Acum, însă, situația tinde să se schimbe. Potrivit unui studiu OD&M, aproape jumătate dintre patroni se gândesc să angajeze. Este vorba însă despre mediul privat, statul face încă notă discordantă.

Marele dezgheț

„Nu mai suntem ca în 2009- 2010, când piața muncii era înghețată. Acum, chiar se fac angajări și există zone cu deficit de personal, precum IT-ul”, a declarat pentru EVZ Oana Datki, Consulteam. Zonele cu mare cerere sunt cele din domeniile IT, inginerie, producție industrială. Pe măsură ce economia își revine, companiile aflate în vârful cererii de produse și servicii încep să se extindă și, implicit, au nevoie de tot mai mulți angajați. Acum apare însă o mare problemă: deficitul de oameni calificați.

Micul deficit

Deficitul de personal calificat din aceste sectoare are două mari cauze. Una dintre ele o reprezintă cererea foarte mare, cum este în IT, iar cealaltă este lipsa profesioniștilor din zonele specializate. Ultima problemă este cauzată de scăderea drastică a numărului școlilor profesionale și a interesului elevilor pentru instituțiile superioare de învățământ cu profil industrial. Dacă a fi inginer era altădată o mândire, acum nu mai este. „Companiile răspund la această situație atât prin creșteri de salarii, cât și prin investiții făcute în școli”, a declarat Datki. Creșterile salariale nu vor fi însă spectaculoase în acest an, circa 4-5% în domenii în care cererea este mai mare, precum IT, FMCG sau telecom. „Evident, angajații cei mai performanți se pot aștepta la creșteri și de 15%, pe când cei care nu obțin rezultatele scontate nu vor avea nicio mărire”, a explicat Datki.

Se caută oameni care să-și asume riscuri

În România există angajați extrem de capabili intelectual, dar companiile au dificultăți în a găsi pe piața forței de muncă oameni dispuși să preia responsabilități, săși asume riscuri și să împingă lucrurile înainte, consideră Simona Scutaru, HR Country Manager Federal Mogul. „Cred că sunt două categorii de angajați în România, cei cu spirit antreprenorial și/sau intraprenorial – iar aceștia de cele mai multe ori aleg să-și deschidă propriile firme - și cei care nu pot/nu vor să-și asume riscuri și să ia decizii”, a declarat Scutaru pentru EVZ.

Ce fac companiile

În zonele unde șomajul este foarte mic, iar competiția pentru candidați devine acerbă, firmele trebuie să devină mai creative pentru a reuși să atragă cei mai valoroși angajați. „Sunt deja industrii sau zone geografice unde șomajul este foarte mic, iar competiția pentru candidați devine acerbă. Prin urmare, companiile trebuie să devină mai creative în procesele de recrutare pentru a atrage atenția asupra ofertei lor. Una dintre metode se referă la comunicarea brandului de angajator (employer branding) și la managementul reputației acestuia”, a declarat pentru EVZ George Carpov, consultant comunicare.

Trendurile momentului

1.Specialiștii încep să migreze dinspre companiile mici și mijlocii către companiile mari, care pot oferi salarii și condiții mai bune.

2.IMM-urile preferă să facă concedieri din pozițiile de manageri, iar companiile mari au tendința să promoveze oameni din interior datorită costurilor mai mici.

3.Există discrepanțe mari între diferite sectoare de activitate: în industria prelucrătoare piața muncii stagnează, în comerț și IT creșterea este accelerată.

4.Companiile investesc tot mai mult în unitățile de învățământ pentru a putea forma cât mai repede și mai ieftin specialiștii de care au nevoie.

5.Este o diferență semnificativă între firmele private și cele de stat: multe firme de stat se confruntă cu restructurări masive pe fondul pierderii unor piețe de desfacere și a datoriilor mari acumulate, cele private se dezvoltă.

6.Jumătate dintre patroni vor să facă angajări în viitorul apropiat.

7.Companiile mari se extind mai repede decât cele mici și mijlocii.