Peste 30% dintre români sunt nemulțumiți de situația actuală a mediului profesional, în timp ce peste 50% aleg un ton neutru referitor la acest subiect.
Persoanele care nu mai sunt la prima tinerețe au mari probleme în urma schimbărilor prin care economia lumii a trecut, odată cu evoluția acesteia, potrivit unui studiu smartdreamers.ro. Economia industrială i-a făcut loc celei a cunoașterii, atunci când companiile nu au mai angajat mâini de lucru, ci minți de lucru. Astfel de schimbări sunt, deci, resimțite cel mai puternic de candidații cu vârsta de peste 40 de ani, din cauza desființării locurilor de muncă pentru care și-au făcut specializarea.
"De partea cealaltă, majoritatea tinerilor nemulțumiți acuză salariile mici din piața muncii și atitudinea angajatorilor, arătând totodată cu degetul către lipsa unui sistem corect, de tip ”concurs”, unde job-urile sunt câștigate în urma pregătirii lor și nu, spun ei, cu ajutorul pilelor și relațiilor. Un alt motiv de nemulțumire îl reprezintă și sistemul educațional, care, în viziunea tinerilor, este unul învechit, motiv pentru care pregătirea lor nu are de multe ori nimic în comun cu oferta actuală din piața muncii", se aratîn studiu.
Cei mai pozitivi candidați sunt de părere că ambiția și seriozitatea nu au cum să nu le aducă împlinirea profesională. Aceștia consideră că un plan bine pus la punct, care include documentarea amplă asupra companiilor pe care le vizează, e imposibil să dea greș. Ei susțin că e mai ușor să iasă în evidență cu un CV atent construit și cu ajutorul unor acțiuni suplimentare, care includ găsirea și abordarea directă a recrutorilor însărcinați cu proiectul de care sunt interesați. Conform acestora, tocmai faptul că majoritatea candidaților se rezumă la a-și exprima nemulțumirea, nefăcând nimic pentru a ieși din zona de confort, reprezintă marele lor plus.