Parlamentul, cuibușor de somnoroși

Parlamentul, cuibușor de somnoroși

Profitând de aglomerația din Parlament, câteva zeci de deputați și senatori au devenit invizibili și s-au fofilat de la orice activitate în cadrul Legislativului, ei neavând aproape nici o intervenție în plen sau vreo inițiativă legislativă

Printre cei care au ignorat activitatea parlamentară sunt personaje extrem de vizibile la televiziunile de știri sau pe Facebook. De exemplu, deputatul PNL Theodor Paleologu - cel care, acum câteva zile, spunea, vorbind despre indemnizațiile senatorilor și deputaților: „Nu merită mai mult parlamentarii români și chiar și așa mi se pare că-i cam mult, pentru cât de puțin fac” - a avut doar două luări de cuvânt în plen, din care una a fost la depunerea jurământului. Viitorul consul al României la Bonn, deputatul Mădălin Voicu, a vorbit o singură dată și a fost cosemnatar la 21 de inițiative legislative. În realitate, singura inițiativă pentru care Voicu s-a bătut a fost cea privind amnistia.

FOTO: Crin Antonescu

Declarațiile scrise țin loc de discursuri

Deputata Cătălina Ștefănescu - supranumită de presă „secretara lui Dragnea” - pare să fi fost mult mai activă, cu 163 de luări de cuvânt. De fapt, ea a recurs la un tertip: depune la secretariatul Camerei Deputaților declarații scrise. Lista temelor declarațiilor depuse de Ștefănescu este largă, de la „promovarea îmbătrânirii sănătoase”, la schimbările climatice. Deputatul PSD Vlad Cosma a făcut și el același lucru: ca să arate bine în statistici a depus discursuri scrise, pregătite cel mai probabil de consilierii săi. El a abordat teme precum „promovarea educației împotriva dezastrelor” sau combaterea braconajului. Între deputați, pe lista celor care s-au fofilat mai sunt liberalul Alin Popoviciu, pe vremuri o vedetă a Antenei 3, Ion Ochi, un deputat PSD necunoscut sau Florin Popescu, rămas fără partid după ce DNA l-a trimis în judecată.

FOTO: Vasile Blaga

Pe Șova mirul l-a amuțit

După un început de mandat extrem de agitat, când spera să ajungă președintele României, senatorul PNL Crin Antonescu a re-intrat în letargie: anul acesta el nu a luat cuvântul în plen nici măcar o dată. Și senatorul Dan Șova a devenit extrem de discret după ce a fost miruit și a scăpat de urmărirea penală. Interesant este că, potrivit unui index al activității parlamentarilor, ținut de deputata liberală Andreea Paul, co-președintele PNL Vasile Blaga este printre cei mai inactivi senatori, fiind pe locul 133 din 154. În fruntea acestui index: Valeriu Zgonea (PSD) care a vorbit, în plen, peste 100 de ore și a avut nu mai puțin de 2.867 de declarații scrise. Pe ultimul loc: Ilie Năstase, cu două discursuri și șapte inițiative legislative la care a fost co-semnatar.

FOTO: Ion Ochi

Ideile ciudate nu lipsesc

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donțu a propus ca directorii și directorii adjuncți ai școlilor să fie numiți în funcție în urma alegerii acestora de către Corpul profesoral al unității de învățământ, cu un mandat de patru ani. Senatorul UNPR Marian Vasiliev a inițiat un proiect care prevede ca 16 octombrie să fie Ziua națională pentru combaterea risipei alimentare, iar supermarketurile să încheie contracte cu organizații umanitare sau de protecția animalelor pentru a dona alimentele aflate aproape de data expirării. Tot aleșilor le-a trecut prin cap ca angajații florăriilor și cei ai petshopurilor să lucreze în zilele de sărbătoare legale. Ultima trăsnaie: acordarea de grade în armată cetățenilor care fac donații în acest domeniu.

FOTo: Alin Popoviciu

De-a râsu,-,plânsu

Din Parlament n-a lipsit circul în sesiunea trecută. În februarie, senatorii au votat pentru încuviințarea urmăririi penale în cazul lui Ion Ariton, iar rugăciunile lui Varujan Vosganian l-au scăpat pe acesta de urmărirea penală. El a fost salvat de colegi, după ce a lăcrimat, a citit un acatist și a scos o sticluță cu mir pe masă. „Pe unii dintre dumneavoastră vă cunosc încă din ,90. Am sperat... mi-aș dori să nu trebuiască să ne amintim cu stânjeneală de momente ca acesta. Vă încredințez de afecțiunea mea”, le-a spus Vosganian colegilor.

FOTO: Florin Popescu

Pe 25 martie, fix de ‚Bunavestire, când se spune că nu e bine să te cerți, Dan Șova a fost dat și el cu ulei de la Mormântul Sfânt și a scăpat de arest. „De ce l-ați miruit?” „De drag”, a răspuns colega lui, Floriana Jipa. În iunie, votul în cazul Dan Șova a fost reluat, iar senatorul a fost, din nou, salvat.

FOTO: Vlad Cosma

FOTO: Claudiu Manda

FOTO: Cătălina Ștefănescu

FOTO; Theodor Paleologu