Sistemul defensiv roman din Mureş merită să fie pe lista UNESCO
- Carmen Anghel
- 4 august 2015, 09:34
Sistemul defensiv roman de pe teritoriul judeţului Mureş, care cuprinde trei castre auxiliare, la Brâncoveneşti, Călugăreni şi Sărăţeni, precum şi mai multe turnuri de observare, are potenţial ca pe termen lung să fie nominalizat pentru a fi inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO, a declarat, Nicoleta Man, şefa Secţiei de Arheologie a Muzeului Judeţean Mureş.
Cele mai avansate cercetări sunt cele din castrul şi vicusul roman de la Călugăreni, comuna Eremitu, unde arheologii au descoperit instalaţia de încălzire prin pardoseală (hipocaust), fapt ce reprezintă o noutate absolută pe raza judeţului Mureş. Arheologii au descoperit o parte a pilonilor camerei de alimentare a focului, care serveau la încălzirea unor încăperi din clădirea comandamentului din garnizoana militară. Încălzirea prin pardoseală este un sistem ingineresc tipic roman, care era folosit la foarte multe clădiri, nu doar la cele militare, informează www.agerpres.ro
De asemenea, pe parcursul săpăturilor, au fost identificate şi termele (băile) castrului, iar în urma prospecţiilor magnetometrice s-a reuşit să identificarea cu exactitate a amplasamentului, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 200 de metri pătraţi.
Nicoleta Man a subliniat că în urma săpăturilor arheologice a fost descoperit zidul de incintă, adică marginea acestei construcţii considerată „monumentală” şi câţiva pereţi despărţitori care duc la concluzia că toate aceste trei încăperi erau prevăzute cu instalaţie de încălzire în pardoseală. Zidul de incintă este gros de 1 metru şi este făcut din piatră de carieră, alternată cu piatră de râu şi legată cu mortar. Nicoleta Man a precizat că săpăturile vor fi continuate până la decopertarea totală a construcţiilor şi că intenţia Muzeului Judeţean Mureş este restaurarea in situ.