Mii de semnături pentru pedepsirea violatorilor din Vaslui

Mii de semnături pentru pedepsirea violatorilor din Vaslui

Cazul celor șapte tineri din Comuna Văleni – Vaslui care au violat pe câmp o elevă a scandalizat întreaga țară

O petiție lansată în mediul on-line, prin care se cere arestarea celor șapte violatori, a strâns ieri aproape 55 de mii de semnături și 4.800 de comentarii. Cele mai multe dintre ele sunt de solidaritate cu fata violată, semnatarii cerând pedepse exemplare pentru cei vinovați, inclusiv castrarea chimică.

Grozăvia s-a întâmplat în toamna anului trecut. Proveniți din familii mai înstărite, cei șapte tineri au încercat inițial să plătească fata pentru a-și retrage plângerea de la poliție. După ce au fost refuzați categoric de familia victimei, Burada Silviu (21 ani), Avădanei Silviu (22 ani), Bolboceanu Petrică (23 ani), Burlacu Paul Andrei (28 ani), Surleac Ioan (20 ani), Rotaru Alin Dumitru (18 ani) şi Boicu Ionuţ Bogdan (21 ani) au fost arestați pe 12 noiembrie 2014.

Eliberați sub control

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 19 iunie 2015, judecătorii au decis ca inculpații să fie judecați sub control judiciar, lucru care a produs o imensă nemulțumire în rândul opiniei pu blice.

Protestul a fost amplificat de gestul Dorinei Burada, mama unuia dintre violatori, care a creat pe Facebook, un grup public, cu scopul de a o discredita pe victimă. După ce a primit nenumărate mesaje prin care era criticată pentru acest gest, grupul a fost închis. Toate postările s-au întors împotriva violatorilor și împotriva creatoarei grupului.

Potrivit unei planificări a conducerii Tribunalului Vaslui, judecătorul care a admis înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu pe data de 9 aprilie 2015 se numește Viorel Munteanu. El a promovat de la Tribunalul Vaslui la Curtea de Apel Iași după ce a eliberat din arest patru dintre cei șapte violatori de la Văleni, care au batjocorit eleva navetistă. Decizia de a părăsi instanța vasluiană a fost luată la cinci săptămâni de la scandaloasa hotărâre.

Pedeapsă blândă

Pe 19 iunie 2015, judecătorii au decis că cei șapte, aflați în arest la domiciliu urmează să fie judecați sub control judiciar, deoarece o decizie a Curții Constituționale a decis recent că arestul la domiciliu nu poate depăși 30 de zile. În aceste condiții, violatorii au ajuns să fie judecați sub control judiciar. Ei au instituit mai multe interdicții, printre care „să nu se deplaseze în baruri, adunări publice şi locuri de agrement, să nu participe la manifestări sportive sau culturale ori la alte adunări publice, să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme, să nu ia legătura cu persoana vătămată şi părinţii acesteia, precum şi cu martorii din cauză”.

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 14 august 2015, la Judecătoria Vaslui.

În orele de groază trăite de eleva de 18 ani, părinții disperați au sunat-o de 60 de ori

Potrivit datelor anchetei, totul a început pe 10 noiembrie 2014. În jurul orei 19.30, victima s-a întâlnit în orașul Vaslui cu Silviu Ovidiu Burada și Paul Andrei Burlacu. Cei doi s-au oferit să o conducă cu autoturismul la domiciliu, în condițiile în care autobuzul sosea peste o oră. Fata a acceptat pentru că îl cunoștea pe Burada. Cei doi au mers cu mașina pe un câmp din apropierea comunei Văleni, unde i-au chemat pe Silviu Avădanei, Petrică Bolboceanu, Ionuț Bogdan Boicu, Ioan Surleac și Alin Dumitru Rotaru. Pe rând, au întreținut raporturi sexuale cu fata, în ciuda repetatelor dorințe ale acesteia de a fi dusă acasă. Potrivit datelor anchetei, tânăra a fost apelată de 60 de ori de membrii familiei. După câteva ore de chin, timp în care fata a leșinat de două ori, ea a fost stropită cu țuică „pentru a-și reveni”. Violatorii erau convinși „că joacă teatru”. Într-un final, cei șapte au dus-o acasă, de unde a fost luată cu Salvarea și transportată la spital.

Citiți în pagina 28 opinia editorialistului Mirel Curea despre acest caz!