BURSA chineză, ÎN PICAJ. Scădere cu 30% în ultima perioadă

BURSA chineză, ÎN PICAJ. Scădere cu 30% în ultima perioadă

Acțiunile chineze au înregistrat miercuri scăderi dramatice, după ce Autoritatea de reglementare a avertizat că piața bursieră a celei de a doua mari economii a lumii este cuprinsă de „un sentiment de panică”, iar investitorii ignoră măsurile de sprijin adoptate de autoritățile de la Beijing, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Bursa de la Shanghai a înregistrat miercuri la deschidere o cădere de 6,97%, iar bursa de la Shenzhen a deschis și ea ședința în scădere puternică de 4,07%. 

Potrivit Bloomberg, a fost decisă întreruperea cotării a 1,249 de titluri la bursele de la Shanghai și Shenzhen, adică 43% din societățile cotate și aproximativ o treime din capitalizarea pieței bursiere.

O treime din valoare, ștearsă

În trei săptămâni, valoarea acțiunilor chineze a scăzut cu aproape 30%, în pofida măsurilor de urgență adoptate de autorități, iar unii investitori se tem că turbulențele de pe piața bursieră chineză vor afecta economia reală.

„Nu am mai văzut acest gen de scădere până acum. Nu cred că cineva a mai văzut. Lichiditatea s-a golit complet. Inițial, mulți voiau să păstreze blue chips-uri. Însă, având în vedere că multe acțiuni sunt suspendate de la tranzacționare, singura modalitate a de reduce expunerea la risc este să vândă blue chips-uri”, a declarat Du Changchun, analist la Northeast Securities.

Spre deosebire de alte mari piețe bursiere, care sunt dominate de managerii profesioniști de fonduri, investitorii de retail derulează aproximativ 85% din tranzacțiile de pe piața bursieră chineză, ceea ce crește volatilitatea. 

Reducerea surprinzătoare a dobânzii de politică monetară la finele lunii iunie, relaxarea marjelor de tranzacționare și alte măsuri de stabilizare nu au reușit să îi calmeze pe investitori.

Seria măsurilor de sprijin a continuat miercuri. Guvernul de la Beijing a anunțat că firmele de asigurări au permisiunea de a investi 10% din fondurile lor într-o valoare bursieră (față de 5% anterior). 

De asemenea, Banca centrală a Chinei a promis că va furniza și mai multă lichiditate pentru a finanța achizițiile de acțiuni ale firmelor de brokeraj. Aceasta, după ce sâmbătă principalele 21 de companii de brokeraj chineze au promis că vor investi peste 19 miliarde de dolari în produse financiare bursiere.

Chiar dacă criza din Grecia este unul din factorii care contribuie la sentimentul de panică, motivul principal al corecției burselor continentale chineze este unul local.

Bursa de la Shanghai a crescut cu 150% în 12 luni, fiind deconectată, practic, de economia reală, iar experții se așteptau la o revenire. Prăbușirea piețelor bursiere este o nouă problemă pentru liderii chinezi, care se străduiesc deja să evite o aterizare dură a economiei chineze.