Grecia: Băncile se închid până la 6 iulie; Retragerile de la bancomate limitate la 60 de euro pe zi. Băncile grecești din România nu vor fi afectate

Grecia: Băncile se închid până la 6 iulie; Retragerile de la bancomate limitate la 60 de euro pe zi. Băncile grecești din România nu vor fi afectate

Instituțiile bancare grecești vor rămâne închise până la 6 iulie, a doua zi după un referendum organizat de guvernul condus de Alexis Tsipras. Retragerile de la bancomate vor fi limitate în această perioadă la 60 de euro pe zi. Turiștii străini nu vor fi afectați de măsurile de limitare a retragerilor bancare, anunță guvernul grec. Băncile grecești din România nu vor fi afectate de nicio decizie ce va fi luată de Atena în legătură cu sistemul bancar din Grecia, deoarece sunt persoane juridice române, a declarat duminică, la Digi24, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

Intitulată “Vacanță bancară de scurtă durată”, această decizie conține măsurile valabile între 28 iunie și 6 iulie pentru instituțiile financiare și printre acestea închiderea unor bănci precum și limitarea unor retrageri de la bancomate la 60 de euro pe zi.

Documentul citat, semnat de președintele țării Prokopis Pavlopoulos și de premierul Alexis Tsipras, face referire la “caracterul de extremă urgență și necesitatea neprevăzută de a proteja sistemul financiar și economia grecească din cauza lipsei de lichididăți provocată de decizia Eurogrupului din 27 iunie de a refuza prelungirea acordului de împrumut pentru Grecia”.

Turiștii care se află în Grecia și orice persoană care deține o carte de identitate emisă într-o țară străină nu vor fi vizați de măsurile de limitare a retragerilor bancare de la bancomate decise de guvernul grec, a anunțat executivul elen în noaptea de duminică spre luni, scrie Agerpres.

„Toți cei care vizitează sau sunt pe punctul să viziteze Grecia sunt informați că măsurile de control al capitalurilor anunțate în urmă cu câteva ore nu se aplică în cazul celor care doresc să facă tranzacții și retrageri cu o carte de credit emisă în țara de origine”, se arată într-un comunicat al guvernului elen ce dă asigurări, în plin sezon, turiștilor străini care constituie un motor vital pentru economia țării.

Orice măsură pe care o va lua Atena în legătură cu sistemul bancar de acolo nu afectează în niciun fel băncile din România. Băncile din România, chiar dacă au capital grecesc, sunt persoane juridice române, se supun legislației românești și supravegherii Băncii Naționale și, de aceea, orice decizie de acolo nu are efect asupra lor”, a explicat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR..

El a subliniat că nu există niciun motiv de îngrijorare în privința acestor bănci, care se spun legislației românești ce prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro.

“Nu vorbim despre bănci grecești ci vorbim despre bănci românești care au avut la un moment dat capital de fondare grecesc. Ele se supun legislației românești, o legislație care prevede garantarea tuturor depozitelor în cuantumul sumei de 100.000 de euro, pentru toate băncile din România, și, în consecință, nu este niciun motiv de preocupare din punctul de vedere al Băncii Naționale în ceea ce privește rezervele sau depozitele cetățenilor români”, a precizat Dan Suciu.

Banca Centrală Europeană a anunțat duminică că a decis să mențină nivelul actual al împrumuturilor de urgență pentru băncile elene și că va urmări îndeaproape situația din Grecia, relatează agenția EFE.

După acest anunț, Consiliul de stabilitate al sistemului financiar grec s-a reunit pentru a pregăti următorii pași. Se așteaptă ca la această reuniune să se ia o decizie dacă este necesară sau nu introducerea unui control al capitalurilor pentru a evita ca în următoarele zile, și înainte de expirarea termenului privind programul de salvare, de marți, să se producă ieșiri masive din depozite, așa cum s-a întâmplat în ultimele zile.

Sâmbătă, în Grecia au fost cozi la bancomate, cetățenii eleni încercând să își retragă economiile în contextul neliniștilor legate de posibilitatea ca țara să fie forțată să iasă din zona euro.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a convocat un referendum pe 5 iulie, pentru a se vota în privința condițiilor programului de salvare.

Eșecul negocierilor de sâmbătă, de la Bruxelles, a făcut ca posibilitatea privind temuta ieșire a Greciei din zona euro să fie mai aproape ca oricând.