Atena: între referendum și bagheta magică a lui Merkel

Atena: între referendum și bagheta magică a lui Merkel

Parlamentul de la Atena a aprobat ieri organizarea unui referendum pe 5 iulie, la care grecii vor fi chemați să spună dacă sunt de acord sau nu cu reformele cerute de creditorii internaționali ai Greciei.

 Ideea referendumului, anunțată de către premierul Alexis Tsipras vineri seara, a luat prin surprindere pe toată lumea, mai ales că sâmbătă era programată o nouă ședință a Eurogrupului (format din miniștrii de Finanțe din Zona Euro), deci teoretic mai erau șanse de a se ajunge la un acord.

Soluția magică

Interesant este că ambele tabere speră că o soluție de ultim moment va face să nu se ajungă la referendum. Ministrul francez de Finanțe, Michel Sapin a făcut sâmbătă o declarație patetică: „Grecia este astăzi membră a Zonei Euro. Grecia rămâne în Zona Euro. Destinul Greciei este de a rămâne în Zona Euro”.

Omologul său grec, Yanis Varufakis, susține că o intervenție miraculoasă a Angelei Merkel ar putea salva situația: „Şefii de guvern din Uniunea Europeană trebuie să acţioneze. Și, dintre ei, Angela Merkel, în calitate de reprezentantă a celei mai importante țări, deține cheia, pe care sper că o va folosi”.

Oxigen pentru bănci

Banca Centrală Europeană a pus ieri capăt suspansului, anunțând că va continua să mențină finanțarea de urgență pentru băncile din Grecia. Ceea ce înseamnă că pericolul unui colaps al sistemului bancar este (pentru moment) înlăturat. Semnal că și instituțiile europene mai cred în șansa unei soluții politice.

Poker cu țara

Ce a determinat guvernul de la Atena să ia decizia referendumului care a șocat Europa? Într-o conferință de presă ținută sâmbătă, ministrul de Finanțe Yanis Varufakis a declarat că pretențiile creditorilor internaționali sunt de natură a împiedica revenirea la creștere economică. „În aceste condiții, ne vom trezi undeva în noiembrie sau decembrie fără nimic care să readucă încrederea. Negocierile ar fi continuat așa la nesfârșit, iar amenințarea impasului ar fi ținut în continuare investitorii departe.” Pe de altă parte, referendumul este o carte periculoasă: dacă grecii refuză propunerile de austeritate, echipa lui Tsipras va trebui să treacă țara prin chinurile falimentului; dacă grecii acceptă austeritatea europeană, guvernul Tsipras va fi forțat să-și dea demisia. Președintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că nu Tsipras ar fi persoana indicată să aplice măsurile de pe care le-a criticat sistematic.