Institutul Cantacuzino, salvat prin finanțare și reorganizare

Institutul Cantacuzino, salvat prin finanțare și reorganizare

Executivul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care se asigură cadrul legal de finanțare a Institutului, în 2015, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, în vederea relansării acestuia

Guvernul a adoptat, ieri, printr-o Ordonanță de Urgență, măsuri care asigură salvarea și relansarea activității Institutului Cantacuzino, declarată instituție publică de interes strategic, a anunțat ministrul Educației și Cercetării Științifice, Sorin Cîmpeanu. Ordonanța creează cadrul legal de finanțare în 2015 a Institutului Cantacuzino din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului cu o sumă „necesară și suficientă”, pentru acoperirea datoriilor către stat, către furnizori, dar și pentru funcționarea Institutului până la sfârșitul acestui an, sumă ce va fi prevăzută printr-o hotărâre de guvern. Măsurile aprobate de Guvern „sunt menite să creeze cadrul necesar menținerii în funcțiune a liniilor tehnologice și a facilităților de testare în scopul continuării dezvoltării de vaccin pentru situații de urgență în România, e vorba de epidemii și pandemii”, a declarat ieri, la sfârșitul ședinței de guvern, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice. De asemenea, aceste reglementări au scopul să mențină un serviciu de sănătate publică de importanță națională, care are printre responsabilități supravegherea bolilor infecțioase, rezistența la antibiotice, epidemiologia moleculară, a comunicat și Guvernul.

Reorganizare, prin HG

Institutul - care era cândva o perlă a medicinii românești de cercetare - a fost adus în situația de a dispărea total, din cauza datoriilor, a unor decizii controversate de-a lungul ultimilor 25 de ani, precum și din cauza manipulării opiniei publice. Acum, declarat instituție publică de interes strategic în domeniul cercetării și sănătății publice - după intervenția președintelui României, Klaus Iohannis -, Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino” va fi reorganizat ca instituţie publică în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvarea înseamnă și reconstrucția imaginii Institutului, inclusiv prin desființarea acuzelor nejustificate, cum a fost cea cu toxicitatea vaccinului

Noua structură se va numi Institutul Național de Cercetare „Cantacuzino”. Acesta va fi finanţat din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Noua structură va prelua integral patrimoniul și personalul fostei instituții, a anunțat ministrul Cîmpeanu. Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile specifice ale Institutului Cantacuzino, numărul maxim de posturi, precum şi sursele de constituire a veniturilor proprii urmează să fie aprobate printr-o hotărâre de guvern, săptămâna viitoare, după cum a promis ministrul Cîmpeanu. „Detalii vom prezenta într-o conferinţă de presă săptămâna viitoare la sediul Institutului Cantacuzino, împreună cu toţi membrii comitetului interministerial care a fost implicat în soluţionarea acestei situaţii pe care o considerăm de interes naţional. De altfel, statutul noului Institut de Cercetare Cantacuzino va fi acela de instituţie publică de interes strategic”, a precizat ministrul Educației.

Reamintim că până la vizita făcută Institutului de președintele României, comitetul interministerial la care face referire ministrul Cîmpeanu, creat special pentru scoaterea Institutului din criză, nu s-a întrunit niciodată.