SALVARE pentru GRECIA: BCE a majorat suma dispusă să o împrumute

SALVARE pentru GRECIA: BCE  a majorat suma dispusă să o împrumute

Banca Centrală Europeană a majorat plafonul liniei de finanțare de urgență (ELA) destinată creditorilor eleni cu 1,1 miliarde de euro (1,24 miliarde de dolari), potriit unor surse consultate de Reuters, scrie Agerpres.

Băncile din Grecia pot accesa acum fonduri totale de 84,1 de miliarde de euro. Capitalul tampon de lichiditate s-a menținut la aproximativ trei miliarde de euro, astfel încât Banca Centrală a Greciei și BCE să poată reacționa în caz de urgență.

Și săptămâna trecută plafonul a fost majorat cu 2,3 miliarde de euro.

Măsura a venit ca urmare a solicitării Băncii Greciei, îngrijorată de retragerile record din depozitele bancare. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe fondul temerilor privind ieșirea Greciei din zona euro (Grexit), persoanele fizice și juridice au retras din conturi miliarde de euro. 

Aceste evoluții au forțat instituțiile financiare elene să devină dependente de finanțarea de urgență (ELA) de la Banca Centrală a Greciei.

Din 2015, BCE nu mai acceptă obligațiuni grecești drept garanții pentru creditele acordate băncilor comerciale. 

Astfel, că sarcina finanțării băncilor grecești a căzut pe Banca Centrală a Greciei. 

În mod normal, băncile grecești își asigură necesitățile de lichiditate de la Banca Centrală Europeană (BCE), însă creșterea retragerilor de depozite, după rezultatul alegerilor parlamentare anticipate din 25 ianuarie, le-a afectat lichiditatea. Finanțarea oferită de ELA este mai scumpă decât împrumuturile de la BCE.