Jocuri PERICULOASE: NATO și Rusia se CIOCNESC în Arctica!

Jocuri PERICULOASE: NATO și Rusia se CIOCNESC în Arctica!

Rusia desfășoară manevre militare masive în zona Arcticii, care coincid cu exerciții similare desfășurate de NATO, pe fondul creșterii tensiunilor în regiune.

Operațiunile forțelor ruse, desfășurate la ordinul președintelui Vladimir Putin au implicat 700 de echipamente militare, 12.000 de oameni și 250 de aeronave, a declarat ministrul rus al Apărării, citat de Defense News.

Rusia și-a intensificat demonstrațiile de forță din Arctica până în Orientul Îndepărtat, în vreme ce relațiile sale cu Occidentul cunosc deteriorare fără precedent de la încheierea Războiului Rece, din cauza crizei ucrainene.

Ultimele manevre militare ale Moscovei pe teritoriul cuprins între Volga și Arctica au început luni, exact în aceeași zi când avioanele NATO, împreună cu cele ale țărilor nordice, au simulat o misiune ONU de menținere a păcii în nordul sub-arctic al Suediei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Exercițiul, în care sunt implicate nouă țări, vine pe fondul plângerilor formulate de statelenordice față de sporirea activității militare a Rusiei la frontierele lor și după ce cinci dintre acestea au anunțat că sunt gata pentru o cooperare mai strânsă cu NATO.

La rândul său, scopul manevrelor militare ale Rusiei este verificarea capacității forțelor sale de a rezista la un atac aerian. Exercițiul se concentrează pe abilitatea de operare în teren străin și mutarea trupelor pe noi poziții, atât în marș cât și folosind căile ferate.

În exercițiile militare ruse era prevăzută și ca bombardierele nucleare să execute foc cu rachete de croazieră asupra unor ținte de la sol, în poligonul de la Pemboi, în nordul regiunii Komi, relatează Defense News.

Unități de rachete antiaeriene ruse au fost de asemenea desfășurate pentru a simula tiruri de apărare în sudul regiunii Astrahan din zona Caspică.

Ministrul adjunct al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat că exercițiile sunt programate să dureze până pe 28 mai, ele făcând parte din pregătirile pentru manevrele de mai mare amploare, numite Centre 2015, și care sunt prevăzute pentru septembrie 2015.

La rândul lor, manevrele mixte ale NATO cu țările nordice sunt programate să dureze până pe 4 iunie, urmând ca din 5 iunie să fie continuate cu exercițiile anuale BALTOPS (Operațiunile Baltice) la care vor participa 4500 de oameni din 17 state.