Invitaţie în „Dincolo de lumea de dincolo”

Invitaţie în „Dincolo de lumea de dincolo”

Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului propune o călătorie mai puţin obişnuită pentru Noaptea Muzeelor 2015: „Dincolo de lumea de dincolo”.

 „Dincolo de lumea de dincolo” este o expoziţie de fotografie, organizată de Muzeul ASTRA în Şcoala din Ticera, un monument de curând intrat în patrimoniul instituţiei sibiene.

Călătoria începe la ora 17.00. „La capătul unei ulițe, la marginea unui sat, pe un deal, la periferia unui oraș, în spatele unui gard înalt este … Dincolo. Cimitirul este reprezentarea lumii de dincolo, locul în care mulți dintre noi nu călcăm de bună voie, ci împinși de ritualuri sau norme sociale. Dar cimitirul este de multe ori mai mult expresia lumii de aici decât a lumii de dincolo, este un spațiu ce relevă dezvoltarea istorică, arhitecturală, artistică, antropologică a comunității căreia îi aparține”, ne încearcă rezistenţa şi înţelegerea artistul care a realizat fotografiile,  Camelia Popescu.

„Dincolo de lumea de dincolo” este o expoziție de fotografie, în care viziunea unui fotograf profesionist, cum este Camelia Popescu, asupra cimitirului este însoțită de texte (versuri). Aceste texte reliefează tema morții așa cum apare ea atât în cultura tradițională, cât și în cultura scrisă. Selecția textelor s-a făcut din operele lui Mihai Eminescu, Nichita Stănescu, George Bacovia, Marin Sorescu, Grigore Vieru, Alexandru Vlahuță, Vasile Alecsandri, Geo Bogza, Magda Isanos, Vintilă Nicu, Edgar Allan Poe și Rainer Maria Rilke.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotografiile au fost făcute în 10 cimitire din: Sibiu, Constanța, Sulina, București - România, Paris – Franța, Praga - Cehia, Helsinki - Finlanda, Nottingham – Marea Britanie, Aachen – Germania.

Şi pentru ca peisajul să fie complet, fragmente de bocete și balade scrise acompaniază fotografii din șapte cimitire rurale din România: Rășinari – județul Sibiu, Comeat, Câpăt - județul Timiș, Băsești, Oarța de Sus – județul Maramureș, Arcuș - județul Covasna, Teișani – județul Prahova.

„Expozitia este structurată în două registre: fotografii-descântec și fotografii – elegie. Primele prezintă cimitirul rural cu datinile și credințele românilor despre moarte și înmormântare, în timp ce a doua categorie scoate în evidenţă realitatea socio-culturală complexă și eterogenă pe care o reprezintă cimitirul urban”, ne mai spune fotograful.