Caravana limbii române duce teatrul pentru copii în Sudul Basarabiei
- Carmen Anghel
- 11 mai 2015, 15:45
Caravana limbii române în Sudul Basarabiei se desfăşoară în perioada 11-17 mai 2015. Caravana are două etape. În prima se vor prezenta piese de teatru pentru copii, iar în cea de a doua parte, 40 de profesori vor beneficia de cursuri de perfecţionare.
Caravana limbii române este un proiect derulat de Institutul Cultural Român, prin Direcţia Români din Afara Granițelor și Limba Română, în parteneriat cu Consulatul General al României la Cahul
Programul a început cu o caravană de teatru pentru copii în zece sate din sudul Republicii Moldova, în perioada 11-15 mai 2015. Actorii Teatrului „B.P. Hasdeu“ din Cahul vor susține reprezentații cu piesele „Cocoşelul neascultător ”, după I.Lucian, în regia lui Oleg Mereoară, „Un suflet pentru o păpuşă”, după A. Graur, regia Anatol Răcilă, „Amintiri din copilărie” după I. Creangă, regia Gheorghe Mândru şi „Sfânta Duminică” , după V.Ignat, regia Victor Ignat. Turneul se desfășoară în localitățile Tartaul de Salcie, Taraclia de Salcie, Tătăreşti, Bucuria, Doina, Baurci Moldoveni, Larga Nouă, Badicul Moldovenesc, Vulcăneşti şi Borceag. Caravana limbii române va continua în perioada 16-17 mai 2015 la Cahul, cu o sesiune de cursuri de perfecţionare pentru 40 de profesori de limba română din Republica Moldova, regiunea Cahul şi din Ucraina, regiunea Odesa. Cursurile vor fi susţinute de dr. Elena Platon, conferenţiar universitar în cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj Napoca. Programul cuprinde prelegeri şi dezbateri referitoare la strategiile de predare a competenţei lingvistice, precum şi ateliere de limba română.
„Proiectul are în vedere promovarea identităţii lingvistice şi culturale româneşti în rândul comunităţii de români din Sudul Basarabiei, prin susţinerea învăţământului în limba maternă, dar şi prin încurajarea tinerei generaţii de a păstra tradiţiile şi valorile strămoşeşti”, arată comunicatul ICR.