Balcanii amenință din nou să SARĂ în AER. Ciocniri cu MORȚI la frontiera dintre Macedonia și Kosovo

Balcanii amenință din nou să SARĂ în AER. Ciocniri cu MORȚI la frontiera dintre Macedonia și Kosovo

Schimburile de focuri au fost reluate duminică la frontiera Macedoniei cu Kosovo. Șase polițiști macedoneni au fost uciși.

Macedonia, slăbită după o lungă criză politică, a devenit teatrul unor violențe. Sâmbătă, 9 mai, la frontiera din nord, cu Kosovo, au avut loc ciocniri militare, care au fost reluate duminică dimineața.

Sunt raportați șase polițiști macedoneni uciși în schimburile de focuri, informează AFP.

Tirurile s-au înregistrat în orașul Kumanovo, cu populație majoritar albaneză musulmană. Forțele de ordine urmăresc „un grup înarmat venit dintr-o țară vecină”, pentru a declanșa „un atac terorist împotriva instituțiilor statului, beneficiind de sprijin local”.

Elicoptere ale forțelor de ordine survolau orașul și tiruri sporadice de arme automate răsunau pe străzi. Kumanovo, în interiorul căruia s-au refugiat membrii grupului înarmat, a fost izolat de trupe de elită, de trasportoare blindate, de polițiști cu căști, purtând veste anti-glonț.

Serbia masează forțe la frontieră

Treizeci de polițiști au fost răniți, a anunțat ministrul de Interne, Gordana Jankuloska, care însă nu a precizat din ce țară provine grupul înarmat. Presa locală a indicat însă Kosovo, a cărui populație este în covârșitoare majoritate albaneză musulmană.

Jankulovska a mai declarat:

„Sunt victime și printre teroriști, dar pentru moment nu cunoaștem numărul exact.”

Ministrul de Interne a mai precizat că în jur de douăzeci de membri ai grupului înarmat s-au predat forțelor macedonene, însă a adăugat că mulți dintre ei refuză să o facă și continuă să reziste.

Serbia, și ea vecină la nord cu Macedonia, a anunțat imediat că își întărește forțele la frontieră. Belgradul a avut în 1988-1989 propriul conflict cu albanezii din UCK, Armate de Eliberare a Kosovo, iar relațiile cu fosta sa provincie sunt în continuare tensionate.

În primăvara lui 1999, în urma represiunilor Belgradului asupra gherilei albaneze, în urma cărora s-au înregistrat victime civile de ambele părți, a avut loc intervenția militară a NATO, care s-a soldat cu retragerea sârbilor din Kosovo. În 2008, cu sprijinul Statelor Unite și a majorității statelor UE, provincia și-a proclamat independența.