Polițiștii sub acoperire, coșmarul șuților din RATB. Povestea hoțului cu trandafirul

Polițiștii sub acoperire, coșmarul șuților din RATB. Povestea hoțului cu trandafirul

Polițiștii Brigăzii pentru Transport Public sunt pe urmele lor zile întregi și chiar luni. Hoții din RATB, inventivi, te lasă fără portofel în patru secunde

Era îmbrăcat la costum, cravată bine aranjată și servietă din piele, tip diplomat. Dacă nu i-ai fi văzut cazierul, ai fi putut să juri că e un intelectual rafinat și un romantic incurabil. În mână, cu aerul unui etern îndrăgostit, ținea un trandafir. Așa l-au descris polițiștii de la Brigada de Poliție pentru Transport Public, din cadrul Poliției Capitalei, pe hoțul intelectual care opera pe linia autobuzului 226. „Îmi amintesc de cazul ăsta, cu vreo doi ani în urmă, în zona Academiei Militare. Omul era foarte bine documentat, în condițiile în care nu el comitea fapta. Avea în mână un trandafir sau un ziar. Conform înțelegerii cu cei din <>, atingea cu trandafirul persoana care, ulterior, devenea victimă «colegilor »“.

Paznicii din umbră

Nu îi vedem, însă, de multe ori, ne urmăresc din umbră. Dis-de-dimineață se urcă în tramvaiele și în autobuzele aglomerate. Parcurg trasee întregi, urcând și coborând dintr-un autobuz în altul. În stații goale sau pline ochi își urmăresc cu stoicism „clienții casei“. Polițiștii sub acoperire ai Brigăzii de Transport Public sunt bine antrenați, bine documentați și mereu cu un pas înaintea hoților.

„Avem echipe de flagrant, în special în mijloacele de transport în care mica infracționalitate este crescută“, povestesc aceștia.

Din 2013, mai exact de la înființarea structurii și până în prezent, au reușit să prindă în flagrant un număr de 298 de autori de furturi, tâlhării, distrugeri, fiind reținuți 187 de autori, dintre care 135 arestați preventiv. Potrivit statisticilor, jumătate dintre cei care comit tâlhării sunt și consumatori de droguri.

Hoțul de lănțisoare

Pe 26 aprilie, într-o duminică, polițiștii au prins, cu ajutorul cetățenilor, un hoț care smulgea lănțișoarele de la gâtul călătorilor și apoi se făcea nevăzut.

Întreaga scenă se petrecea pe liniile autobuzelor 139 și 141. „Fixa victima, după care se posta în spatele ei. În momentul în care ușile dădeau să se închidă, acesta smulgea lanțul și cobora instantaneu. La toate cele patru tâlhării, am restituit celor patru părți vătămate lănțișoarele. C.T. este și consumator de droguri’’, povestește interlocutorul nostru.

Linii RATB vizate de șuți

Perioadele în care se comit cele mai multe furturi în mijloacele de transport din Capitală sunt lunile ianuarie, aprilie, septembrie și decembrie, când hoții profită de aglomerație. Linii rău-famate: autobuzele 139- Ferentari-Rahova, 141, 336,335, 300 - segmentul Casa Presei-Dorobanți, tramvaiele: 1,8, 21, 46, 16- zona Tei-Toboc, troleibuzele: 66, 69. Pentru a nu pica în plasa hoților din RATB, polițiștii sfătuiesc călătorii să evite folosirea mobilului sau a aparatelor audio-video, să nu țină portofelul cu bani în buzunarul din spate al pantalonilor, dar mai ales să nu fie purtate ostentativ bijuterii. Din 2013 și până în prezent, infracționalitatea în mijloacele de transport a scăzut constant, reducându-se cu 20-25%.

Nea „Tică“, hoț de 55 de ani

În cei doi ani, le-a trecut prin mână o întreagă paletă de hoți: cel mai tânăr, în jur de 15 ani, iar cel mai în vârstă, 74 de ani. Le-a fost ,,client’’ fidel cel mai longeviv hoț de furturi din buzunare, Ilie Constantin sau nea Tică cum îl știu cunoscuții. L-au reținut de vreo patru ori, însă bătrânul Tică nu s-a lăsat de ceea ce face de vreo 55 de ani:să fure.

Tică, „regele“ hoților

„Toată existența lui este legată de furturi din buzunare, poșete... Se folosește de tiră-tira fiind o geantă, un ziar, o haină- și o plasează pe geanta victimei. Profitând de neatenția ei, deschidea discret fermoarul și fura banii, telefonul mobil sau portofelul în doar câteva secunde“, povestesc polițiștii Brigăzii. Cel mai tânăr ciorditor: un puști la vreo 15 ani, de etnie rromă, acuzat de comiterea a două furturi pe liniile autobuzului 300 și a tramvaiului 41. Un alt caz: pe 28 februarie 2015, polițiștii l-au prins pe Marian Dumitru, hoț cu ștate vechi, la activ cu vreo șase tâlhării. Pe mai multe mijloace de transport, acesta smulgea cerceii din urechea victimei, după care dispărea.

FOTO: Nea Tică, hoțul pentru care „meseria“ de a te face la buzunar nu mai are secrete FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Din culisele hoților

Polițiștii susțin că hoții, mai ales cei „școliți“ afară, acționează planificat. „Se urcă într-un mijloc de transport. Merg cu acel tramvai, să zicem, 10 stații, se uită atent dacă e cineva. Coboară și se întorc cu un  alt troleibuz încă trei stații, apoi se urcă într-un autobuz... Fac o voltă, cum spunem noi, adică un tur de oraș și abia către seară dacă, in  mintea lor încolțește gândul ca trebuie sa fure, comit fapta. Spontan mai acționează cei aflați sub influența drogurilor’’, povestesc interlocutorii noștri.