Dosarul UIOREANU. Județul Cluj are un arhitect șef care prima dată ”își construiește camera și apoi casa”.

Dosarul UIOREANU. Județul Cluj are un arhitect șef care prima dată ”își construiește camera și apoi casa”.

În tot acest timp marile proiecte de dezvoltare a județului, groapa de gunoi ecologică, parcul industrial Tetarom lV sau drumul spre zona montană, de interes turistic, Ic-Ponor, obiective finanțate din fonduri europene, au fost sistate ca urmare a faptului că proiectele de execuție s-au dovedit a fi deficitare.

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță a declarat în cadrul procesului lui Uioreanu, care se derulează cu ușile închise, departe de ochii indiscreți ai judrnaliștilor că, în opinia lui, în momentul în care construiești o casă este mai ușor să începi să construiești o cameră și apoi să continuat cu restul construcției. Deși este arhitect de meserie, Salanță a uitat că în momentul în care construiești o casă, prima dată construiești o fundație.

Claudiu Salanță a fost citat să se prezinte ca martor în fața Tribunalului Cluj, în dosarul de corupție în care este judecat Horea Uioreanu, fost președinte al Consiliului Județean Cluj. La un moment dat, în timpul audierilor, arhitectul șef al județului Cluj a fost întrebat despre anumite lucrări efectuate la Aeroportul Internațional Cluj Napoca, pentru care existau certificat de urbanism dar s-a întârziat cu autorizația

de construire. Între aceste lucrări, pe lângă pista de aterizare/decolare, au fost construite mai multe căi de rulare și o parcare pentru avioane, denumite Apron 4.

În timpul procesului, unul dintre avocați l-a întrebat pe Salanță dacă era posibil să se construiască o pistă modernă dar care nu avea cale de rulare spre zona de parcare, ca și când avioanele ar fi rămas în câmp. Răspunul oferit de Claudiu Salanță i-a lăsat cu gura căscată pe toți cei prezenți în sala de judecată. ”Da. Plastic, precizez că dacă ar fi să construiești o casă și apoi o cameră în mod evident este mai ușor să realizezi camera și apoi casa”, a spus Salanță.

În ultima vreme, mai multe proiecte importante derulate de Consiliul Județean Cluj, finanțate din fonduri europene cu zeci de milioane de euro, au fost anulate ca urmare a faptului că proiectele de construcție erau prost concepute. Ultima investițiue care a ”căzut” se referă la dezvoltarea parcului industrial Tetarom lV. În Săptămâna trecut, Consiliul Județean Cluj a anulat această investiție ca urmare a faptului că proiectul a fost refăcut iar prețul a fost majorat cu 12 milioane de euro, sumă pe care Uniunea Europeană nu a fost de acord să o finanțeze în plus.

Nu a sunat la Poliție ci și-a sunat prietenul

În rechizitoriul DNA, din dosarul Uioreanu, în care au mai fost trimiși în judecată oamenii de afaceri Ioan Bene și Vasile Pogăcean, pentru dare de mită, anchetatorii susțin că în timpul derulării activității de arhitect șef, Claudiu Salanță a încercat să facă o inspecție inopinată la Aeroportul Internațional Cluj Napoca, pentru a inspecta lucrările la parcarea pentru avioane despre care se spunea că este construită fără autorizație de construire și fără derularea, în prealabil, a unei licitații.

În timpul derulării, acestei vizite inopinate, susțin procurorii DNA, Claudiu Salanță ar fi fost împiedicat să intre pe șantier, fapt pentru care ar fi sunat la Poliție pentru a cere ajutorul.

În realitate, acest episod s-a petrecut în alt mod. Arhitectul șef nu a sunat la 112, ci pe comisarul șef Valentin Suciu, șeful Poliției de Ordine Publică din IPJ Cluj, cu care se află în relații de prietenie. La dosarul penal există o interceptare a unei discuții între Salanță și comisarul Suciu, cu care se afla în relații de prietenie. De altfel, Salanță a discutat des și cu primarul comunei Chinteni, Lucia Suciu, soția polițistului, din discuții rezultând că cei doi au relație de prietenie strânsă.

Salanță Claudiu: Îmi dai o mână de ajutor? Domn - Valentin Suciu, comisar sef: Cine-i? Salanță: Claudiu. Domn: A, scuze, suflă vântul pe unde ești. Salanță: Îs la aeroport și am o dispoziție de la președinte să mă duc în control. Mi se refuză accesul, nu pe aeroport, pe aeroport ca pe aeroport, hai că am înțeles, e o stație de betoane la capătul

aeroportului și mi se refuză și aici accesul. Întrebarea mea este: pot să cer sprijinul Poliției Române ca să identific cel puțin pe cine nu mă lasă să intru? Sau nu? Domn: Cine? Salanță: E un paznic aici și spune că a vorbit cu D.S. și nu mă lasă să intru. Nu e o problemă asta pentru că eu pot să dau amendă și pentru asta ... Domn: Dar S. ce treabă are cu firma? Tu ai delegație de la consiliu? Salanță: Da. Eu am ce trebuie, problema e că nu sunt lăsat să fac nimic. Domn: Bun, și domnul director ce zice? Salanță: Cu directorul am rezolvat, că nu neapărat pe aeroport ... Întrebarea mea era asta, dacă pot să chem pe cineva de la poliție, pot să cer sprijinul ca să identifice cel puțin cine îs aici? Sau nici Poliția

nu poate intra în perimetru decât cu aprobarea ... Domn: Poate să intre, dar nu văd ... să vină reprezentul firmei de pază. Salanță: Exact. Să nu-mi conteste nimeni că nu am fost că ... atâta mă interesează. Domn: Să vină șeful de dispozitiv sau șeful firmei de pază și să-i pui la dispoziție delegația ta și ... dacă refuză tu o să faci o notă de așa și dupa aia vede. Salanță: Bine, mersi.