De la 1 Mai cardul național de asigurări de sănătate este obligatoriu, ca și un buletin de identitate. CNAS ne asigură că vor fi rezolvate problemele ivite
Implementarea cardului național de asigurări de sănătate - unicul instrument de validare și decontare a serviciilor medicale - generează scandal, după scandal. După ce zilele trecute oamenii s-au înghesuit la cozi la Casele de Asigurări de Sănătate, să-și ridice cardul, au apărut cazuri în care pacienții internați în spitale au fost trimiși, în papuci, săși ridice cardul. Și asta, în ciuda faptului că președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, garantase public că toți pacienții se vor bucura de servicii medicale, chiar și cei care nu au cardul încă, aceștia fiind verificați în sistemul informatic.
Defecțiuni și acuzații
Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie a apreciat, ieri, drept „greoi şi defectuos” modul de funcţionare a sistemului informatic folosit în cazul cardului de sănătate şi a acuzat „informatizarea agresivă impusă” de CNAS. De aproape două luni, medicii de familie lucrează cu cardurile, dar pe măsură ce tot mai mulți folosesc sistemul, acesta se blochează, ajungând „să stea cu un pacient zeci de minute fără să poată să-i ofere acestuia serviciile medicale reale de care are nevoie”.
CNAS spune că și medicii de familie trebuie să respecte regulile, ca toți furnizorii de servicii medicale. Și a explicat că defecțiuni au apărut la cei care utilizează alt soft decât cel pus la dispoziţie în mod gratuit de Casă. Deja CNAS a invitat dezvoltatorii de soft la întâlniri, pentru a oferi detalii despre modul în care se poate realiza compatibilizarea softurilor furnizorilor cu sistemul cardului de sănătate.