America înlocuiește TOATE avioanele de pe Portavioane cu DRONE | VIDEO

America înlocuiește TOATE avioanele de pe Portavioane cu DRONE | VIDEO

Până în anul 2050, portavioanele americane nu vor mai transporta avioane tradiționale, înlocuindu-le total cu drone.

Secretarul de stat al Marinei, Ray Mabus, a prezentat săptămâna trecută, la Salonul Sea-Air-Space 2015, strategia acestei arme  în viitorul apropiat și a promis înlocuirea aparatelor aeronavale cu drone.

Ultimul născut al industriei militare americane, avionul multirol invizibil F-35 „ar trebui să fie, și va fi aproape sigur, ultimul avion de luptă cu pilot pe care marina militară americană îl va cumpăra și îl va zbura”, a declarat Mabus, citat de Le Point.

F-35C (versiunea navală) este programat să rămână în serviciu până în jurul lui 2050. În acest timp, va continua încercrea dronelor. În 2013, aparatul fără pilot X-47B a efectuat prima apuntare și prima decolare de pe portavionul George H.W. Bush, în largul Virginiei. Recent, aceeași dronă și-a demonstrat capacitatea de a putea fi alimentată în zbor.

Ray Mabus, fost guvernator de Mississippi și un apropiat al lui Barack Obama, s-a felicitat pentru dezvolarea acestui apart fără pilot:

„A-l scoate pe om din aparat poate permite experimente mai riscante, îmbunătățirea mai rapidă a sistemelor, și aplicarea lor mai rapidă în cadrul Marinei.”

Mabun a anunțat numirea unui subsecretar de stat la Marină, responsabil exclusiv cu aparatele fără pilot și cu punerea în practică a unui sistem mai eficient între personalul din teren și cel din centrele de decizie, pentru a facilita transmiterea „ideilor bune” pe care soldații le pot avea.

Mabus a și citat două astfel de proiecte. Primul este un sistem de „comunicații între dronele aeriene și vehiculele terestre fără echipaj”, care le permite „să poarte o misiune în mod autonom, de la identificarea țintei și până la distrugerea ei”.

Un model de acțiune care a produs și reacții negative, mai ales din partea celor care doresc ca omul să păstreze rolul-cheie în derularea operațională a misiunilor.

Al doilea proiect constă în a „imprima” piese de drone cu ajutorul imprimantelor 3D. „Potențialul unor asemenea tehnologii, faptul că suntem capabili să le producem noi înșine, indiferent unde ne află, este incredibil”, se entuziasmează Mabus.

„Imaginați-vă cu nu va mai trebui să cărăm cu noi piese de schimb, le vom fabrica la bordul navelor (...) Asta va schimba fundamental sistemul nostru de producție și lanțul nostru logistic.”