Cererea de reexaminare privind Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, adoptată de Senat

Cererea de reexaminare privind Legea finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale, adoptată de Senat

Senatul a adoptat, azi, cererea de reexaminare pe care preşedintele Klaus Iohannis a înaintat-o Parlamentului cu privire la propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, Senatul însuşindu-şi obiecţiile formulate de şeful statului.

Unul dintre amendamentele formulate de către Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru modificarea legilor electorale şi adoptate de către Senat, cu 106 voturi pentru, două voturi împotrivă şi o abţinere, vizează completarea articolului referitor la sursele de finanţare a activităţii unui partid politic în sensul stabilirii condiţiilor în care partidele politice pot contracta şi returna împrumuturi în bani, potrivit Agerpres.

Astfel, potrivit articolului 3 alin. 2, partidele politice pot contracta împrumuturi în bani numai prin acte autentice notariale, sub sancţiunea nulităţii absolute, însoţite de documente de predare-primire, în contract prevăzându-se modul şi termenul de restituire al acestora. Termenul de restituire însă nu poate fi mai mare de trei ani.

De asemenea, amendamentul prevede că împrumuturile în bani şi restituirea acestora se pot face numai prin virament bancar, iar împrumuturile în bani care nu sunt restituite în termenul prevăzut în contract se constituie în donaţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatorii au adoptat şi o completare a articolului 5 secund referitor la donaţiile în bani cu sarcină de a achiziţiona clădiri cu destinaţia de sediu al partidului politic, precizându-se că partidul are obligaţia de a îndeplini sarcina în termenul prevăzut în contractul de donaţie, care însă nu poate depăşi doi ani.

O altă completare a vizat articolul 18, potrivit căreia 'subvenţiile de la bugetul de stat acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării silite prin poprire'. Controlul privind subvenţiile de la bugetul de stat va fi efectuat şi de Curtea de Conturi, potrivit unui alt amendament adoptat prin care este modificat articolul 35.