Viața alături de ANAF a patronilor-artiști Trăistariu și Mihăescu

Viața alături de ANAF a patronilor-artiști Trăistariu și Mihăescu

Vedetele cu afaceri au trăit din plin ultimele zile, trecând de la bucuria provocată de noul Cod Fiscal la agonia controalelor ANAF.

Mugur Mihăescu, actor de comedie și unul dintre cei mai cunoscuți patroni de localuri din Centrul Vechi sau Mihai Trăistariu, cântărețul care și-a încercat norocul și cu un studiou de înregistrări, și cu un salon de frumusețe și chiar cu un supermarket, au povestit pentru EVZ cum au fost „hărțuiți” de Fisc, ajungând până la tribunal, cum au pierdut și apoi au câștigat, cum au deschis și au închis afaceri, cum au resimțit scăderea contribuțiilor sociale și ce părere au despre noul Cod Fiscal.

„Dispare idioțenia financiară impozit pe dividende”

Pe Mugur Mihăescu îl găsești când și când la unul din cele două baruri pe care le are pe strada Smârdan, din Centrul Vechi. A scăpat cu bine din controalele ANAF. Probleme au mai fost, chiar mari, dar cu ceva ani în urmă. Spune că așteaptă noul Cod Fiscal ca pe pâinea caldă. „Este una dintre cele mai bune legi de până acum. În primul rând că dispare acea idioțenie financiară din ultimii ani, care se cheamă impozitul pe dividende. Toată lumea nu făcea altceva decât să își țină firma pe profit minim, ca să nu plătească la stat impozit pe profit. Așa, eliminânduse impozitul pe dividende, ce zice patronul: e profitul meu, îl iau, îl bag în buzunar, apoi îl bag în consum”, spune Mihăescu.

Scăderea TVA la 9% la alimentele și servicii alimentare este bună, pentru că o să crească consumul. În plus, ajusta prețurile la fiecare an, în sus, în jos, după cum era cazul și mergea vânzarea. Acum nu va mai fi nevoie.

Nu mai are nimeni interes să facă evaziune la TVA redus

„Cine dracu te mai eludează ca stat dacă pui 9% TVA-ul. Dacă vor să te facă, ca stat, și la 9%, atunci ar trebui să facă pușcărie 30 de ani, să fie judecați la circumstanțe agravante. Dar este mult prea puțin 9%, așa că nu mai riști. Orice om își dorește să doarmă liniștit. Nu mai are rost și nici nu ar mai avea cum, chiar să vrea, vreun patron, să se înțeleagă cu inspectorul fiscal pe sumele astea”.

Ideea că s-ar pierde bani de la buget o consideră o prostie. „Păi, acum, ăștia colectează 30 -40% din ce ar trebui. Cu scăderea TVA se poate ajunge și la 70%”.

„Am zis că am scăpat de Garcea, polițistul prost”

„Țin cu Ponta pe Codul Fiscal, dar pe promisiunea aia pe care a făcuto, că vom avea maxim un control pe an, nu s-a ținut de cuvânt”, spune Mihăescu. Anul trecut, Fiscul l-a „călcat” de 2-3 ori. Odată era chiar în local. „Nu vin să îi supraveghez. M-am nimerit o singură dată la un control. Au intrat: «Staaaați: Garda, ANAF». Ei n-ar vrea să facă așa, dar sunt puși - se filmează și trebuie să facă propagandă. Dar le-am zis, nu se face propagandă așa. Am zis că am scăpat de polițistul prost, de Garcea, așa că să fie polițiști deștepți – partenerii statului și ai mei, că dacă nu, chem și eu televiziunea”, spune fostul interpret al lui Garcea. A făcut instructaj personalului, ca să se ferească de abuzurile Fiscului. Odată au făcut un abuz, dar i-a dat în judecată și a câștigat. „Se emite bonul fiscal, dar dacă vii cu bonul la masă, atunci inspectorul poate veni să îți verifice casa și ieși cu minus pe casă, pentru că ai emis bonul dar nu ai încasat banii. Și așa mi-au făcut. A rezultat plus de casă de 29 de lei și prejudiciul statului de 2 lei. Ei mi-au propus suspendarea activității pentru 3 luni și eu am cerut suspendarea lor pentru abuz în serviciu. Am câștigat în instanță”.

FOTO:  Mugur Mihăescu

Impozite triple pe locuință - „Este ban blocat!”

De ce a făcut Fiscul tamtam cu campania antifraudă tocmai la restaurante? „Pentru că sunt de impact, de foarte mare impact mediatic. Și dovadă că și-a făcut treaba impactul. Acum aud peste tot: nu se mai poate, ori factură, ori bon fiscal.”

Mihăescu așteaptă acum impozitarea tipsului (bacșișului). „Sper să se impoziteze tipsul. La nota de plată. Poți să lași între 10 – 15 – 20%. Toate intră în casa de marcat la o anumită rubrică și va fi impozitat la finalul anului cu 16%. Impozitul îl plătește cine îl câștigă”.

FOTO: De ce a făcut Fiscul tamtam cu campania antifraudă tocmai la restaurante?

Spune că a dat de lucru la 85 de oameni, iar statul ar trebui să se considere partenerul oamenilor de afaceri. A intrat și în politică, pentru o soartă mai bună a afaceriștilor. „M-am hotărât în 2010, când a crescut Boc TVA-ul”, spune Mihăescu. De-atunci a fost pe la Partidul verzilor, apoi la UNPR.

În esență, susține impozitarea celor care nu produc, dar nu a muncii și celor care dau de lucru la oameni. „Este foarte bine că scad impozitele pe muncă. Am propus să impozităm banul blocat, nu munca, pentru că atunci furi. Triplează-le impozitele pe locuințe, pentru că atunci lumea câștigă mai mult și își permite să plătească impozitele alea, care vin sigur la stat – nu fuge nimeni cu terenul, cu casa. Este ban blocat, nu creează locuri de muncă”, mai spune Mihăescu.

„Am fost îngrozit de creșterea TVA-ului în 2010”

Cântărețul Mihai Trăistariu s-a lansat și el în business de ani buni. A deschis, a închis, a redeschis, s-a implicat în toate domeniile pe care le cunoștea sau credea că pot aduce câștig. Mai are trei afaceri: o şcoală de muzică, un studio de înregistrări şi o firmă de taximetrie, în Constanța.

FOTO: Mihai Trăistariu a închis, anii trecuți, din cauza crizei, un salon de înfrumusețare

„Nu am avut probleme la controalele ANAF”, ne spune Trăistariu. „Avem controale din când în când, dar nu există probleme. Tăiem bon fiscal întotdeauna, facem totul corect, nu avem de ce să ne facem griji”, spune antreprenorul.

Era mai bine dacă scădea cota generală de TVA

Cu taxele, ar avea o problemă. Cum nu mai are supermaket, scăderea TVA numai la alimente, la 9%, de anul ăsta, nu îl ajută direct în business. Doar în măsura în care lasă oamenilor mai mulți bani, pentru tot felul de cheltuieli. „Am fost îngrozit de creşterea TVA-ului din 2010. Acum m-am bucurat că a scăzut. Totuşi, era mai bine dacă scădea nivelul general, de la 24% la 20%”, spune antreprenorul.

Lumea nu mai este speriată din cauza crizei

Acum câţiva ani a închis, din cauza crizei, două businessuri în Bucureşti, un salon de înfrumuseţare şi un supermarket. N-a fost numai din cauza taxelor. Pur și simplu, nu era cerere și business-ul nu a mai mers.

Nu ca acum când lumea se vede că a dat drumul la pungă, și consumă. „Există un progres în 2015, în comparaţie cu 2014. Lumea a început să cheltuie mai mult, nu mai este speriată din cauza crizei ca în anii trecuţi. Oamenii au mai multă încredere în viitor, când au o poftă şi-o satisfac”, mai spune Mihai Trăistariu.

Ne puteți urmări și pe Google News