Justiția din vremea lui Iisus Hristos și până-n zilele noastre
- Silviu Sergiu
- 12 aprilie 2015, 00:00
Procesul lui Iisus Hristos a fost un proces politic. Poate cel mai celebru proces politic din istoria umanității. Din istoria creștininătății a fost, cu siguranță, cel mai celebru.
Teama romanilor, dar și a liderilor religioși evrei că Fiul lui Dumnezeu ar putea distruge ordinea de drept a fost cauza principală pentru care a ajuns pe Cruce. Acuzatorii Săi s-au temut că, fiind atât de iubit de oameni, ar putea zgâlțâi statu quo-ul din rădăcini, iar mulți și-ar putea pierde privilegiile: banii, pozițiile deținute în societate, poate chiar viața. S-au temut că ar putea conduce oricând o revoltă împotriva Imperiului din postura de autoproclamat Împărat al iudeilor. Degeaba le-a spus Iisus că scopul Său nu este să distrugă, ci să îi ajute pe oameni să renască. Să le ia asupră-I păcatele. Să-i mântuiască.
Nu L-au crezut. I-au adus acuzații dintre cele mai mincinoase. Acuzatorii Săi au avut grijă să manipuleze mulțimea, astfel încât răstignirea Sa să pară un lucru just. Iisus nu a încercat nicio clipă să se apere de aceste acuzații absurde. De aceea, mulțimea nu a luat o atitudine mai tranșantă în apărarea Sa. Deși știau că I s-a făcut o mare nedreptate, oamenii nu înțelegeau de ce Fiul lui Dumnezeu, cu puterea divină pe care bănuiau că o are, nu face nimic pentru a se salva. În cele din urmă, aveau să înțeleagă că misiunea lui Iisus pe pământ era salvarea lor. A păcătoșilor.
Mulțimii i s-a dat posibilitatea să aleagă între Iisus Hristos și Baraba. Să împartă viața și moartea. Pilat din Pont s-a spălat pe mâini și a lăsat-o să fie părtașă la această nedreptate. Gloata a eșuat. Nu a trimis la moarte pe nimeni. I-au salvat viața lui Barabas, iar Fiul Domnului a înviat. L-au scăpat pe Barabas, adevăratul instigator la revoltă împotriva romanilor, adevărata amenințare la adresa Imperiului. L-au pedepsit pe Cel fără de păcat, pe Cel care nu încălcase legea. Nedreptatea a fost preferată dreptății.
Barabas a fost salvat de uralele mulțimii. Mulți ar fi strigat să-l salveze pe Iisus, dar s-au temut că vor fi pedepsiți de oamenii primului. Aceștia au strigat mai tare, au făcut mai mult zgomot și i-au amenințat pe cei care ar fi îndrăznit să ridice glasul în favoarea Mântuitorului. Iisus Hristos a fost condamnat, pus să urce Golgota, schingiuit și, în cele din urmă răstignit. A înviat și a surpat răul.
Din perspectivă pământeană, Iisus a fost victima unei erori judiciare. Voite. A unei intervenții brutale a politicului în treburile justiției. În două mii de ani, foarte multe lucruri nu s-au schimbat. Politicienii au încercat în permanență să controleze Justiția. Când aceasta a devenit o amenințare pentru propriile privilegii, au încercat să o răstignească. Au acuzat-o tot felul de lucruri închipuite, au încercat să întoarcă opinia publică împotriva ei. Mulțimea i-a ținut partea, dar adversarii săi au făcut mereu un zgomot mai mare și i-au acoperit pe oamenii de bună-credință. Unii s-au spalat pe mâini și și au făcut părtașă gloata manipulată la crucificare. Încercarea de a trimite Justiția la moarte a eșuat de fiecare dată .
Hristos a Înviat!