La Muzeul „Vasile Pogor”, din Iaşi, este expusă o carte rară, care datează din secolul al XI-lea. Aceasta a fost scoasă din depozitul Muzeului Literaturii Române Iași cu ocazia „Săptămânii Altfel”.
Volumul expus la Casa Pogor este un Tetraevangheliar grecesc. Manuscrisul, cu dimensiunile 345 mm / 245 mm, este scris pe pergament (vellum), cu cerneală ferogalică, bogat oranamentat cu inițiale, cu motive florale, viniete și frontispicii în culori de roșu, albastru ultra-marin, verde, protejate cu peliculă preparată din albuș de ou și aur coloidal, legat cu coperte din lemn învelite în piele naturală.
„Tetraevangheliarul se compune din 4 secțiuni, cu text pe două coloane. Prima conține pasajele ce se citesc la oficiile liturgice specifice unor sărbători cu dată schimbătoare ale anului, iar a doua secțiune are grupate cele 11 Evanghelii ale Învierii. A treia secțiune cuprinde pericopele (pasajele) ce se rostesc la oficiile liturgice specifice sărbătorilor fixe. A patra secțiune cuprinde așa numitele „Evanghelii deobște, de toată trebuința la zilele sfinților care nu au Evanghelii, la Sfântul Maslu, la cununie, la mort”, precum și Pascalia (calculul datei Paștelui) și rânduiala citirii Evangheliilor în cursul anului bisericesc”, se arată în comunicatul muzeului.
Ultimele file ale manuscrisului sunt adăugate mult mai târziu, probabil în sec. XVI-XVII, iar la fila 320 prezintă o însemnare scrisă ulterior, probabil chiar de către proprietar: „A smeritului și păcătosului Nicolaou Vizyisiou”.
Tetraevangheliarul a fost restaurat în anul 2001, dar poate fi expus doar pe o perioadă scurtă de timp, în condiții de microclimat propice. Cartea poate fi admirată la Muzeul „Vasile Pogor” care, în săptămâna 6-10 aprilie, are un orar special de vizitare, cuprins în intervalul 10:00-18:00.