Exclusiv. Dezastrul pe care-l lasă în urma lui „Nababul” de la Metrorex

Exclusiv. Dezastrul pe care-l lasă în urma lui „Nababul” de la Metrorex

Numit la conducerea companiei printr-un concurs cel puțin dubios, Aurel Radu și-a dat demisia după ce procurorii ar fi ridicat mai multe dosare din instituție.

Anul trecut, „Evenimentul zilei” dezvăluia faptul că directorul companiei Metrorex a fost numit ilegal în funcție. Ieri, acesta și-a dat demisia, după ce pocurorii au ridicat mai multe dosare privind achizițiile făcute de acesta. Surse din Metrorex au dezvăluit, pentru EVZ, că au fost controlate și sigilate mai multe birouri din sediul companiei din Palatul CFR.

Mai multe birouri din Metrorex au fost sigilate și s-au ridicat dosare și unități de calculator de către procurori, potrivit unor surse din cadrul companiei

Sunt vizate posibile acte de corupție. Trenuri de milioane de euro cărora le cad piesele pe șine, servicii de pază la suprapreț și prost prestate, șobolani, extinderea metroului bucureștean cu întârziere - cam acesta este bilanțul directorului milionar de la Metrorex, Aurel Radu.

FOTO: Aurel Radu preferă vacanțele de lux, pe Coasta de Azur

EVZ vă prezintă ce a rămas în urma directorului nabab, care avea zero experiență în a conduce Metrorex, și cum a gestionat acesta metroul:

1. Licitație cu iz penal pentru cumpărarea de trenuri

Cel mai recent contract, în valoare de 308 milioane de euro, privind cumpărarea de noi garnituri de metrou, este contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), potrivit infor mațiilor obținute de EVZ. „Sunt două contestații depuse, dar nu am primit dosarul de achiziții de la Metrorex, ca să le soluționăm”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNSC, Ovidiu Zară.

FOTO: Tot anul trecut, EVZ l-a surprins pe șeful Metrorex când se deplasa cu mașina de serviciu la mare

 2. Șobolanii au invadat metroul

De când a preluat conducerea Metrorex, peroanele au fost invadate de șobolani, deși serviciile de deratizare sunt plătite cu milioane de euro.

3. Focar de infecție în stații

Luni întregi, gunoaiele nu au mai fost ridicate, după ce s-a reziliat contractul cu Romprest și a fost angajată să ridice gunoiul o firmă de catering. Concret, în 2010, Metrorex și Romprest încheiaseră un contract valabil până în 17 ianuarie 2014, contract prin care 380 de angajați ai firmei de salubritate se ocupau de curățenia metroului. Spre finalul lui 2013, însă, „nababul” a încredințat, fără licitație, curățenia metroului firmei „Libro Events”. După ce presa a scris că aceasta nu are cum să măture peroanele și că gunoaiele erau pline, Metrorex a organizat licitație. Rezultatul: firma de catering s-a asociat cu Urban. Cert este că pentru salubrizare, Metrorex a alocat nu mai puțin de 12 milioane de euro pentru perioada 2013-2018.

4. Contract de pază licitat pe ascuns

Un alt contract aflat sub semnul întrebării este cel privind paza din subteran. Asta, după ce actuala firmă de pază, Nei Guard, și-a adus agenții în stații înainte de a se anunța câștigătorul. Ulterior, reprezentanții companiei au anunțat că au atribuit servicii de pază către această firmă în următorii doi ani, în valoare de 12 milioane de euro.

Cum a ajuns la șefi a companiei

Aurel Radu și-a ținut CV-ul la secret după ce a fost numit director Metrorex, în noiembrie 2012. Asta, în urma unui concurs la care o parte din cei înscriși nu au mai fost chemați. Conform cererii de angajare a acestuia, adresată Metrorex și obținută de EVZ, el putea fi doar inginer stagiar. Fost șef peste cantinele săracilor și muncitor civil în cadrul Ministerului Apărării, Aurel Radu a ajuns să dețină terenuri de lux în Capitală, bijuterii de sute de mii de euro și imobile, după ce a gestionat cadastrul Regiei Domeniilor Statului. Recent, în media au apărut imagini care arată cercul de prieteni al acestuia: Remus Truică, Eugen Bejinariu, omul de casă a lui Marian Vanghelie, Gheorghe Stelian și Dinu Pescariu, ultimii doi fiind implicați în dosarul „Microsoft”.