Regia care furnizează apă caldă și căldură nu mai poate funcționa, iar cei responsabili se gândesc să pună lacătul pe ea. Discuția a avut loc luni seară, în cadrul Consiliului de Adminitrație al RADET.
Aproape șapte ore au dezbătut, luni, membrii Consiliului de Administrație situația Regiei Autonome de Transport și Distribuție a Energiei Termice București (RADET). Concluzia: instituția nu mai are cum să furnizeze apă caldă și căldură. „Din păcate, situația este destul de gravă. Nu cred că RADET va mai putea livra apă și căldură populației, cred că într-o lună nu va mai funcționa ca Regie. Este în colaps financiar, nu știm ce mai putem face”, a declarat, pentru EVZ, viceprimarul Capitalei Cornel Pieptea, după ce a participat la ședința CA-ului.
Membrii CA-ului, numiți politic și fără concurs, contrar legii, analizează posibilitatea închiderii RADET-ului
„Se vrea privatizarea Regiei”
Întrebat ce se va întâmpla cu Regia, dacă se va lua această măsură, viceprimarul a explicat că nu știe și că, în prezent, se caută soluții. Potrivit unor surse din cadrul RADET, primele sistări de livrare a apei calde ar urma să fie luate în centrul orașului, acolo unde sunt punctele termice mici, pe motiv că acestea nu ar mai avea avizul ISCIR. „S-a ajuns în situația în care 13 centrale de cvartal nu au autorizație ISCIR (expertizarea tehnică a instalațiilor)”, a explicat Pieptea. 1,4 milioane de apartamente sunt racordate la sistemul central de furnizare a agentului termic. Dacă autoritățile vor lua decizia de a stopa serviciile oferite de RADET, cei care locuiesc în acele apartamente nu vor avea apă caldă.
Angajații Regiei susțin că se vrea privatizarea RADET și că de aceea s-ar sista livrarea apei calde și a căldurii. Potrivit acestora, muncitorilor li s-a pus în vedere să nu mai facă reparații dacă nu au deviz de lucrări aprobat. Numai că, bani pentru întreținerea sistemului nu sunt, conturile Regiei fiind blocate sută la sută de către Electrocentrale București.
Ilegalitate ascunsă sub preș
Regia de transport, distribuție și furnizare a energiei termice este în prag de faliment, după ce Consiliul General al Capitalei a numit, în ultimii trei ani, șefi și membri CA fără să organizeze concurs, cum prevede legea. Ultimul CA a fost pus în funcție luna trecută. Secretarul general al Consiliului General al Capitalei, Tudor Toma, a scris o opinie separată la decizia de numire a membrilor CA. Motivul: cei care câștigă 3.000 de lei pe ședință au fost numiți ilegal, adică nu s-a respectat OUG 109/2011, privind numirea managerilor privați.
Întrebat cum comentează opinia separată a secretarului general, liderul PNL din Consiliul General al Capitalei, Cornel Pieptea, a replicat: „Fiecare are dreptul la opinie. Vom vedea dacă prefectul o va ataca. Înainte, a fost numit CA la fel. Vom numi o comisie care va organiza concurs”.
Noul director al RADET, incompatibil până în 2017
În timp ce bani pentru menținerea serviciului de distribuție nu mai sunt, membrii CA-ului au decis să mai înființeze încă un post de director adjunct și au numit un nou director general controversat. Astfel, instituția ar urma să fie condusă de Gabriel Tănase (foto), deși acesta a fost declarat incompatibil în noiembrie 2014, el având interdicție să mai exercite o funcție sau o demnitate publică până în noiembrie 2017. Numirea a fost luată în ședința CA-ului care s-a terminat luni seară la ora 22.00, potrivit surselor EVZ. Întrebat cum a putut fi numit Tănase șef peste Regie, viceprimarul Capitalei susține că juriștii i–au spus că nu ar fi nicio problemă, dar a promis că va verifica. Tănase a fost exclus din Consiliul General al Capitalei în toamna trecută, după ce instanța a decis că nu mai poate ocupa nicio funcție publică.
FOTO: Gabriel Tănase