Consilier al Hidro Prahova, reținut pentru luare de mită pentru lucrări publice

Consilier al Hidro Prahova, reținut pentru luare de mită pentru lucrări publice

Consilierul local ploieştean Ionuţ Ionescu (Partidul Naţional Liberal), angajat al SC Hidro Prahova, este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, în legătură cu o licitaţie şi cu o serie de lucrări derulate în cadrul unui proiect pe fonduri europene.

Potrivit DNA, Ionuţ Ionescu a pretins, în primăvara anului 2013, suma de un milion de euro reprezentanţilor asocierii de firme care a câştigat licitaţia pe proiectul "Reabilitare şi extindere SEAU în oraşele Sinaia, Breaza - STAP în oraşele Comarnic şi Sinaia, judeţul Prahova", în valoare de 62.141.862,62 lei. La acel moment, Ionuţ Ionescu era manager al Unităţii de Implementare a Proiectului (UIP) "Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în judeţul Prahova" în cadrul SC Hidro Prahova SA.

Voia și în avans

Conform procurorilor, el a cerut şi plata cu celeritate a unui avans de 200.000 euro din suma totală pretinsă reprezentanţilor asocierii de firme câştigătoare a licitaţiei, banii fiind ceruţi de inculpat pentru a sprijini firmele respective pe parcursul derulării contractului, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care el le avea în calitatea deţinută, atribuţii care presupuneau, în esenţă, coordonarea şi controlul derulării procedurilor de achiziţie şi a efectuării lucrărilor după atribuirea contractelor, respectiv conducerea activităţii din punctul de vedere al managementului de contracte, managementului financiar şi al implementării tehnice pentru toate componentele proiectului.

Ne puteți urmări și pe Google News

"În urma refuzului acestora de a plăti comisionul în cuantumul cerut, inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian s-a deplasat la sediul uneia dintre societăţi, solicitându-i expres administratorului să plătească suma de 500.000 euro către cealaltă firmă, pentru ca aceasta să iasă din asociere, lăsând să se înţeleagă faptul că o parte din bani urma să îi revină cu titlu de comision. Reprezentantul firmei respective nu a fost de acord cu acest lucru", se arată în comunicatul citat.

Lucrări subcontractate

În acest context, prevalându-se de prerogativele funcţiei deţinute, inculpatul a determinat acelaşi administrator să subcontracteze lucrările către o societate pe care i-a indicat-o personal, fapt care s-a şi întâmplat, fiind încheiat un contract de subantrepriză lucrări.

De asemenea, Ionuţ Ionescu a exercitat anumite presiuni şi a cerut în mod expres directorului tehnic al aceluiaşi agent economic ca societatea pe care o reprezenta să cedeze şi efectuarea lucrărilor din contractul "Extindere reţea de canalizare în localităţile Câmpina, Băneşti, Vălenii de Munte, judeţul Prahova" (contract semnat la data de 29.10.2013, în valoare de 58.491.111,65 lei), încheiat cu SC Hidro Prahova SA, tot în cadrul proiectului cu finanţare europeană, către o altă societate comercială indicată de acesta, fapt care s-a şi întâmplat.

"La data de 23 aprilie 2014, acest din urmă agent economic a subcontractat o parte din lucrări către o altă firmă, între inculpatul Ionescu Ionuţ Cristian şi administratorul firmei existând deja o discuţie prealabilă cu privire la sprijinirea acestuia din urmă în obţinerea de lucrări în cadrul proiectului cu finanţare europeană", mai arată procurorii.

Altă taxă

Tot în aprilie 2014, Ionuţ Ionescu i-a pretins aceluiaşi administrator remiterea unei sume de bani cuprinsă între 3% şi 7% din valoarea contractului de lucrări încheiat de SC Hidro Prahova SA (circa 1.000.000 euro), în schimbul ajutorului pentru obţinerea contractului şi pentru a beneficia în continuare de sprijinul lui, acordat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe parcursul derulării lucrărilor.

Astfel, în mai 2014, "în urma insistenţelor repetate ale inculpatului", administratorul a ridicat din contul societăţii, o parte din suma pretinsă, respectiv 120.000 lei, bani pe care i-a remis lui Ionuţ Ionescu în două tranşe, respectiv 50.000 lei şi 70.000 lei.

Inculpatul a mai primit în mai 2013 suma de 20.000 lei, pentru ca, în calitatea deţinută, să favorizeze, în cadrul procedurii de achiziţie publică, o societate comercială în vederea atribuirii unui contract de lucrări, având ca obiect "Reabilitarea şi extinderea SEAU Vălenii de Munte, Mizil şi Urlaţi, judeţul Prahova" (contract încheiat la data de 30.05.2013).

Nu comentează

Ionuţ Ionescu a fost reţinut, astăzi , de procurorii DNA pentru 24 de ore, el urmând a fi prezentat Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, fiind urmărit penal cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită. La ieşirea din sediul DNA Ploieşti, Ionuţ Ionescu a spus că în cazul său este vorba despre un denunţ despre care nu poate vorbi pentru că "şi-ar face rău singur".

"Nu pot să vorbesc, nu e bine să vorbesc pentru că mi-aş face rău singur. Nu se întâmplă astfel de lucruri cu mine. Merg în faţa instanţei cu sufletul deschis şi cu ajutorul lui Dumnezeu", a afirmat Ionuţ Ionescu. Acesta a fost transportat în arestul preventiv al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova. Potrivit unor surse din Hidro Prahova, Ionescu a lucrat o perioadă ca inginer-şef al sistemului zonal de alimentare cu apă Valea Prahovei, fiind apoi şef, în cadrul aceleiaşi societăţi, al Unităţii de implementare a proiectului privind reabilitarea şi modernizarea sistemelor de apă şi canalizare, iar în prezent este şef al Serviciului Investiţii al SC Hidro Prahova.