Senat: Interzicerea fumatului în instituţiile publice, propunere legislativă adoptată de plen
- Andreea Udrea, consultant politic
- 18 martie 2015, 17:45
Fumatul în instituţiile publice este complet interzis, a hotărât miercuri plenul Senatului prin adoptarea unei propuneri legislative care a modificat Legea nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Propunerea legislativă, iniţiată de 22 de parlamentari, cei mai mulţi aparţinând PSD, a fost adoptată miercuri de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 86 voturi 'pentru', 30 'împotrivă' şi 8 abţineri, informează Agerpres.
Actul normativ prevede "interzicerea completă a fumatului în spaţiile autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, ale instituţiilor şi unităţilor de învăţământ, precum şi în unităţile sanitare, de stat şi private".
"În România, fumatul este interzis în spaţiile publice închise, baruri, restaurante, discoteci (fiind exceptate doar dacă au suprafaţă mai mare de 100 metri pătraţi). În practică însă, zonele unde se permite fumatul, inclusiv în clădirile administraţie publice şi a instituţiilor de învăţământ, nu sunt amenajate corespunzător, fiind închise şi fără evacuarea fumului sau condiţionarea aerului, ceea ce afectează grav sănătatea nefumătorilor deveniţi fără voia lor fumători pasivi. (...) În majoritatea parlamentelor din ţările UE nu este permis fumatul, inclusiv în clădirile Parlamentului European", se arată în expunerea de motive.
Iniţiatorii susţin că tutunul reprezintă principala cauză de deces prematur în UE, de aceea fiind necesară 'o lege prin care să fie interzis complet fumatul în locurile publice, care să alinieze România legislaţiei Europene'.
"Dacă în spaţiile publice private fumatul poate fi o opţiune atât a consumatorilor, cât şi a proprietarilor acestora (restaurante, baruri, cluburi), în spaţiile publice acesta trebuie interzis, întocmai ca-n clădirile guvernamentale din ţările avansate al UE, fiind nu numai un imperativ al prezervării sănătăţii publice, dar şi o chestiune de civilizaţie", se mai arată în expunerea de motive.
Plenul şi-a însuşit miercuri raportul de admitere suplimentar, fără amendamente, propus de Comisia de sănătate, raport similar celui prezentat pe 18 februarie, în plen. La acea dată plenul a retrimis Comisiei actul normativ, după lungi dezbateri în plen.