Ce ușor se câștigă banii! Astăzi ”doar” despre câteva milioane de euro
- Dodo Romniceanu
- 19 februarie 2015, 06:13
Președintele pare cam moale. Aud că mă citește dar nu zice și nu face nimic. O fi fost plecat și atunci m-am hotărât. Torn numai la DNA.
Consider că ne găsim într-un moment când a început o curățenie ireversibilă. Nu mai merge cu dosare uitate prin sertare și apoi de tot. În acest context fiecare dintre noi poate contribui la asanarea societății românești. Pentru un anchetator orice element are importanță și cine știe dacă nu tocmai ce găsesc eu va duce la îmbinarea unor cauze și arestarea infractorilor.
Pregătesc un material zdrobitor despre trezorierii principalelor partide. O să vă cruciți, când îl termin, mai ales că despre unul dintre ei am și elemente din familia lui.
Dar până atunci, ca să vedeți ce potențial am vă voi ”oferi” câteva milioane pe tavă. Să vedeți ce ușor se câștigă banii!
Multe ne-au mai fost date să vedem în aceste zile de pe urmă în materie de corupție și inginerii financiare, dar parcă asta le întrece pe toate. Știați că un nume celebru de pe piața IT, grupul Softwin, a plăsmuit o platformă de recunoaștere a semnăturii olografe de un anume tip care, apoi, a fost cerută la licitații exact în formatul deținut doar de Softwin? Uite de exemplu o licitație de la Institutul Național de Statistică finalizată în 2013 pentru un așa numit ”Sistem informațional național statistic” în cadrul proiectului „Îmbunătățirea capacității administrației publice de măsurare a performanțelor administrative”, cu un buget de ”numai” 4,2 milioane de euro. În caietul de sarcini se cere o platformă de recunoaștere a semnăturii olografe, care, să vezi drăcie, exista numai la grupul Softwin. Coincidență? Firma „ASCENTA IT SERVICES S.R.L.”, desprinsă din Softwin, a și câștigat licitația, firește, pentru că numai acolo se găsea miraculoasa semnătură olografă...
Dar, pentru că o coincidență nu apare niciodată singură, iată că și la Ministerul Comunicațiilor a existat o licitație pe proiectul ”Dezvoltarea interoperabilității bazelor de date destinate IMM-urilor”, cu un buget modest de peste un milion de euro. Iarăși, prin caietul de sarcini, se găsea o secțiune intitulată ”Autentificarea pe baza recunoașterii semnăturii olografe”. Supriză sau nu, „ASCENTA IT SERVICES S.R.L.” câștiga în 2013 și acest contract. Trăiască semnătura olografă!
Dar, ca să revenim la Institutul Național de Statistică, Softwin a mai avut și alte dealuri subtile cu această instituție esențială pentru statul român. Pentru INS, compania a desfășurat „servicii de popularizare (inclusiv materiale auxiliare) pentru recensământul Populației și al locuințelor în anul 2011”. Nu, Softwin nu e firmă de publicitate, dar la INS merge și ca o firmă de IT să se ocupe de mediatizare, de unde a și ieșit acel recensământ de nu mai știe nimeni câți suntem. Valoarea, ceva peste un milion de euro. Având în vedere că a fost negociere fără anunț de participare, adică dat direct, a fost o afacere bună, nu credeți?
Apoi, INS a mai dăruit exact în aceeași direcție și un contract de „servicii de tipărire și distribuire instrument statistic pentru recensământul Populației și a Locuințelor în anul 2011”. Două milioane de euro și ceva, dați direct. Ce bun e statul român câteodată... Colac peste pupăză, Softwin a mai primit în condiții similare și niște „servicii de sectorizare geospațială”, tot de peste 2 milioane de euro, tot de la INS.
Dar Softwin este ancorat puternic și în dosarele, era să zic meandrele, prezentului. Consiliul Județean Prahova, aflat în centrul unor dosare DNA dintr-alea grele, s-a pricopsit și el cu o licitație câștigată de Softwin. În 2013, CJ Prahova, condus atunci de deja celebrul Mircea Cozma, ”donează” susnumitei Softwin, fără licitație, un contract de mentenanță de cinci ani, pentru “Sistemul integrat de urbanism pentru gestionarea relației cu cetățenii”, finanțat în cadrul unui program european dintr-acela complicat. Justificarea donației de contract fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare seamănă cu cele de mai sus: respectiva mentenanță putea fi furnizată numai de un anumit ofertant ”din motive tehnice”. În rest, gestionarea relațiilor cu clienții merge perfect numai că multe din componentele portalului sunt în limba engleză. Dar acum Mircea Cozma e ocupat să gestioneze relațiile cu procurorii DNA unde dă cu subsemnatul, așa încât cetățenii din Prahova nu au decât să pună mâna să învețe engleza dacă vor să aibă de a face cu Consiliul Județean!
În fine, dacă la toate acestea adăugăm că Softwin a fost partener de bază în cadrul contractului eRomania, cel mai scump portal inutil și nefuncțional din țara noastră, mai rămâne să ne amintim celebra butadă: aici sunt banii dumneavoastră... Trebuie doar să avem răbdare, ițele banilor murdari din eRomania abia acum încep să fie descâlcite...