Clusterul Bio-Danubius poate ajunge EMBLEMA ROMÂNIEI în LUME

Clusterul Bio-Danubius poate ajunge EMBLEMA ROMÂNIEI în LUME

România va lansa la cel mai mare târg de produse ecologice din lume - BioFach Nurnberg, clusterul Bio-Danubius care a fost constituit, vineri, la Tulcea cu scopul de a susţine şi promova produsele agriculturii ecologice, turismul şi biodiversitatea din această zonă a ţării, a declarat preşedintele Asociaţiei Bio România, Marian Cioceanu, scrie Agerpres.

"Clusterul Bio-Danubius a fost constituit, la Tulcea, la iniţiativa Asociaţiei Bio România, împreună cu autorităţi locale, Institutul de Cercetări Bioalimentare şi alte entităţi interesate de acest proiect şi are ca obiective susţinerea şi promovarea produselor agriculturii ecologice şi valorificarea superioară a materiilor prime, precum şi susţinerea biodiversităţii. Principalele argumente care au condus la înfiinţarea primului cluster bio, la Tulcea, au fost legate de existenţa Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, dar şi pentru că de-a lungul timpului a existat concentrarea cea mai mare de producători de agricultură bio din România. De asemenea, Rezervaţia are standarde de protecţia mediului şi de utilizare de tehnologii bio superioare faţă de restul ţării", a precizat Marian Cioceanu. 

Acesta consideră că proiectul are şanse să devină unul emblematic pentru România, în cadrul Strategiei Dunării, mai ales că poate atrage şi fonduri europene în parteneriat cu alte clustere similare din ţările Uniunii Europene. 

"Există şi un interes cert al investitorilor străini pentru produsele bio din zona Tulcea şi aici se vor concentra şi investiţii străine pentru a procesa şi exporta produse bio în ţările UE, dar şi în afara spaţiului comunitar. Vrem ca acest brand, Bio-Danubius, să fie un brand de excelenţă în cadrul produselor ecologice comercializabile şi în spaţiile non-UE. Este o iniţiativă la nivelul strategiei UE pe regiunea Dunării şi ne dorim să se poziţioneze ca fiind cel mai activ cluster bio la nivel dunărean. Vrem să dezvoltăm un brand comun de comercializare a produselor bio sub această umbrelă, inclusiv a celor din sectorul piscicol", a mai spus Marian Cioceanu. 

Consiliul Judeţean Tulcea a propus, în cadrul acestui proiect, înfiinţarea unui eco-parc industrial de procesare, logistic şi de export, dar care are ca obiectiv şi valorificarea energiilor regenerabile din regiunea de sud-est, precum şi cooperarea cu alte clustere sau reţele de profil din ţările regiunii Dunării. 

În prezent, clusterul Bio-Danubius este compus din peste 10 entităţi din domeniul producţiei bio, la care se adaugă şi din alte domenii conexe, precum industria turistică şi hotelieră şi a bio resurselor naturale din rezervaţia Deltei Dunării.