Cele mai mari MINCIUNI din MOLDOVA anului 2016

Cele mai mari MINCIUNI din MOLDOVA anului 2016

Ştiri false şi minciuni demonstrate, dar folosite insistent în campaniile politice, influenţează decisiv rezultatele alegerilor în ultima perioadă, aşa că Oxford a ales „post-truth” cuvântul anului 2016.

Post-adevărul, „post-truth”-ul, s-a implementat în Moldova fără nicio întârziere. Sic.md a selectat cele mai influente şapte minciuni din Moldova folosite în anul care trece.

Una dintre ele este contorul întoarcerii miliardului, promis de premierul Pavel Filip imediat după învestire. „Promisiunea nu a fost o bâlbâială pentru că a fost enunţată de mai multe ori, inclusiv la o apariţie în direct la Moldova 1, la Chişinău şi în cadrul unui interviu oferit unei televiziuni din România”, se spune în articol. În prezent, pe site-ul Ministerului Finanţelor există doar informaţii despre recuperarea activelor celor trei bănci lichidate şi nimic despre confiscarea sau arestarea conturilor celor care le-au devalizat.

Pe lista minciunilor urmează o ştire despre Moldova de la postul de televiziune rusesc Pervîi Canal. În acest material membrul PSRM şi angajatul Parlamentului, Iuri Viteanski, apare drept agricultor care nu are unde să-şi vândă merele.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă minciună descoperită este faptul că primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ar fi informat CNA despre fărădelegile comise în achiziţiile de alimente pentru copii în grădiniţele municipale.

Autorii materialului Sic! trec la minciuni şi declaraţia lui Igor Dodon la prima dezbatere electorală cu Maia Sandu, când a spus că 400 de elevi şi-ar fi luat viaţa în perioada 2012-2015 din cauza reformelor Maiei Sandu în educaţie. „De fapt, în perioada menţionată au avut loc 17 cazuri de suicid a persoanelor cu vârsta de 17-18 ani, iar specialiştii care combat acest fenomen afirmă că aceste cazuri au loc dintr-o multitudine de factori, nicidecum dintr-o singură cauză”, se spune în material.

„Minciuna cu probabil cel mai mare impact din 2016 a fost ştirea despre 30000 de sirieni. Conform unui site creat în septembrie 2016, aceştia ar fi venit în Moldova dacă Maia Sandu ajungea preşedinte. Un fals evident, promovat conştient de echipa lui Igor Dodon prin ziarul de partid, în întâlniri electorale, la dezbateri TV şi prin ştiri false produse de posturile TV controlate”, spun autorii materialului.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.