Autoritățile în alertă: teroristul din Berlin este încă în libertate

Autoritățile în alertă: teroristul din Berlin este încă în libertate

Sfârșit de an însângerat în Germania. Un refugiat pakistanez, reținut de poliție, ieri, pare să nu fie, totuși, autorul atacului terorist de la Târgul de Crăciun

Șeful poliției din Berlin, Klaus Kandt, susține că oficialii germani nu pot fi siguri că bărbatul aflat în arestul poliției, care a fost prins la circa 2 km de locul incidentului, este cel responsabil de atacul de luni seara. Ceea ce e sigur, spun autoritățile germane, este că avem de-a face cu un atac terorist.

Autorul nu a fost prins

Șoferul camionului respectiv era un polonez, dar acesta a fost găsit mort, înjunghiat și împușcat, iar suspectul interogat de polițiști era un imigrant pakistanez. El a negat, însă, implicarea în atac și a spus că are permis de ședere în Germania din iunie 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelarul german, Angela Merkel, care a depus, ieri, flori la locul atentatului, a declarat că este vorba despre un atac terorist și că nemții trebuie să găsească puterea de a trăi „o viață liberă și deschisă” în continuare.

Partidul conservator, eurosceptic, Alternativa pentru Germania (AfD) a acuzat-o, însă, pe Merkel că este principala vinovată pentru producerea acestui atentat. Politicienii de dreapta au criticat- o pentru decizia de a permite intrarea în țară a circa un milion de imigranți, în ultimii doi ani. Beatrix von Storch, europarlamentar german, a declarat pentru BBC că „nu este posibil să primești atât de mulți imigranți și, iată, că, din ce știm până acum, teroristul era unul dintre ei”.

Şefa Alternativei pentru Germania (AfD, Frauke Petry, a spus chiar că țara sa „nu mai este sigură” şi i-a cerut lui Merkel să preia imediat controlul asupra frontierelor.

Polițiștii nemți examinează un telefon mobil, confiscat în timpul perchezițiilor din timpul nopții pe fostul aeroport Tempelhof din Berlin, unde trăiesc acum circa 2.000 de refugiați, scria revista Focus.

Kandt a explicat că „aproape sigur acela era locul în care teroristul și-a petrecut noaptea”. Suspectul mai fusese cercetat pentru alte infracțiuni, dar nu se afla pe lista cu teroriști înarmați sau cu legături cu islamiștii.

Alertă maximă

Ibrahim Sufi, un refugiat sirian de 26 de ani, aflat în tabăra de la Tempelhof, a declarat pentru Reuters: „Sigur că suntem îngrijorați. Suntem îngrijorați de modul în care ne va vedea publicul german după acest atac. Mesajul meu către germani este: Nu suspectați pe toată lumea, nu generalizați!”.

Procurorii nu au terminat identificarea victimelor, dar ei cred că majoritatea sunt de naționalitate germană.

Autoritățile rămân în alertă maximă, încercând să identifice posibilii atacatori.

Aseară, 24 dintre răniți au fost externați din spital, dar alți 18 sunt în continuare în stare gravă, au anunțat polițiștii.

Polonezul Ariel Zurawski, bărbatul care a fost găsit mort în cabina vehiculului, înjunghiat și împușcat, a fost identificat de vărul său, Lukasz Urban. Zurawski avea 37 de ani și era din vestul Poloniei, de lângă granița cu Germania. Ultimul contact cu șoferul a avut loc la ora locală 15.00, luni, când soția l-a sunat, a explicat vărul victimei.

Regrete tardive

Cancelarul Angela Merkel a convocat, ieri, o reuniune de criză a serviciilor secrete și a miniștrilor, pentru a răspunde atacului. Merkel s-a declarat „șocată, cutremurată și profund întristată” de acest atac.

„Nu dorim să trăim cu teama că răul ne va paraliza”, a adăugat ea, recunoscând că luni a fost „o zi grea” şi că întreaga ţară este unită în doliu. Această crimă va fi lămurită şi pedepsită pe cât de sever permite legea, a mai spus ea. „Ar fi deosebit de respingător dacă atacatorul ar fi cineva care a primit protecție în Germania ca refugiat”, a conchis șefa Guvernului de la Berlin. Și aliații bavarezi ai lui Merkel (Uniunea Creştin-Socială) cer schimbarea politicii privind imigrația, în urma atacului.

Dispozitive de alarmă în Austria

Poliția austriacă va distribui 6.000 de dispozitive de alarmă de buzunar, pentru prevenirea agresiunilor sexuale în timpul festivităților de final de an, la un an după cele comise în noaptea de Revelion la Koln, a anunțat, ieri, Ministerul de Interne de la Viena, conform Agerpres. „Este vorba de o operațiune națională destinată în primul rând femeilor, cu ocazia sărbătorilor de final de an”, a precizat un purtător de cuvânt, Karl- Heinz Grundböck. Distribuite gratuit, dispozitivele de alarmă, care costă 3,5 euro fiecare, emit un zgomot strident dacă sunt activate, astfel încât să alunge un eventual agresor, spun autoritățile. Sute de mii de persoane sărbătoresc, de obicei, Revelionul pe arterele pietonale din Austria, în special la Viena. Noaptea de Anul Nou a fost marcată, în 2016, de un val de agresiuni sexuale atribuite imigranților, în Germania. Mai multe cazuri au fost, de asemenea, înregistrate în Austria. Autoritățile austriece au anunțat, ieri, întărirea dispozitivelor de securitate pentru sărbători.