The Guardian: Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, și-a cerut scuze pentru tentativa de asasinat al premierului Djiukanovici și pentru lovitura de stat din Muntenegru | PULSUL PLANETEI

The Guardian: Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, și-a cerut scuze pentru tentativa de asasinat al premierului Djiukanovici și pentru lovitura de stat din Muntenegru | PULSUL PLANETEI

Afacerea Balcanilor de Vest s-a dovedit una nocivă pentru Federația Rusă, la trei săptămâni după tentative de asasinare a premierului Republicii Muntenegru, Milo Djukanovici, pentru că țara sa să nu se mai integreze în NATO, dar și tentative de asasinat la adresa premierului sârb, salvat de forțele de ordine care l-au ascuns după ce s-a găsit o mașină cu armament la un punct de lângă casa sa în care convoiul official trebuia să încetinească.

 Această lovitură de stat în Muntenegru dublată de o lovitură de palat în Serbia, cu înlocuirea premierului Vucic, ambele executate prin asasinat, relevă exasperarea Moscovei pentru drumul pro-european al celor două state din Balcanii de vest.

Am mai scris aici, (Alegeri în Muntenegru: Rusia a finanțat paramilitari sârbi pentru a ataca instituțiile statului și a deturna drumul spre NATO | PULSUL PLANETEI- 26 octombrie) despre tentativa de lovitură de stat din Muntenegru. Însă elementele privind asasinarea premierului muntenegrean și sârb au apărut ulterior. De data aceasta The Guardian și Radio Echo Moskvi au întregit scenariul în care nu numai fostul șef al trupelor special de poliție sârbe, naționaliști sârbi c trupe special ruse au fost implicate.

Potrivit unor informaţii intrate în posesia The Guardian, Serbia a deportat mai mulţi cetăţeni ruşi care sunt suspectaţi că au fost implicaţi în tentativa de lovitură de stat din statul vecin, Muntenegru. Persoanele care au participat la acest complot plănuiau să se îmbrace în uniforme de poliţie, să intre în sediul Guvernului din Muntenegru, să îl asasineze pe premierul acestei ţări, Milo Djukanovici, şi să instaleze la putere un partid prorus. Mai multe surse diplomatice au declarat pentru The Guardian că Guvernul de la Belgrad a deportat, în secret, respectivii cetăţeni ruşi după o intervenţie a şefului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, care a efectuat o vizită în Serbia la 26.10.2016, cu scopul de a detensiona situaţia. Ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovici, a negat faptul că Guvernul din ţara sa a deportat cetăţeni ruşi implicaţi în lovitura de stat din Muntenegru.

O sursă apropiată de Guvernul de la Belgrad a declarat că Patruşev, fost şef al FSB, şi-ar fi cerut scuze pentru acţiunile respectivilor cetăţeni ruşi şi a catalogat tentativa de lovitură de stat drept o operaţiune care nu a fost aprobată de Kremlin. După vizita secretarului Consiliului de Securitate la Belgrad, rușii implicați în tentativa de lovitură de stat au fost deportați din Serbia. La momentul reținerii, la aceștia a fost depistată suma de 120.000 de euro, unifor-special care permitea monitorizarea prim-ministrului muntnegrean Milo Djukanovic.

Anterior, procurorii din Muntenegru au comunicat că grupul subversiv a încercat asasinarea prim-ministrului. Procuratura Muntenegrului a afirmat că un grup de „naționaliști din Rusia” planifica asasinarea prim-ministrului muntenegrean, Milo Djukanovic, în ziua alegerilor parlamentare din 16 octombrie. Potrivit procurorului Milovoj Katnic, organizatorii atentatului au decis că „puterea în Muntenegru nu va putea fi schimbată prin intermediul alegerilor, de aceea acest lucru urmează să fie înfăptuit cu forța”, transmite Reuters. Scopul atentatului ar fi fost instaurarea la putere a uneia dintre partidele de opoziție, care nu va permite aderarea țării la NATO. La organizarea complotului au participat cetățeni ai Rusiei, Serbiei și Muntenegrului. Atentatul a fost planificat pentru ora 23:00, în ziua de 16 octombrie. Omorul urma să fie executat de către un lunetist.

Amintim că două alianțe de opoziție din Muntenegru au respins rezultatul alegerilor parlamentare desfășurate pe 16 octombrie, soldate cu victoria Partidului Democrat al Socialiștilor - partidul premierului Milo Djukanovici - și au acuzat guvernul de intimidarea alegătorilor. O misiune de monitorizare a alegerilor, trimisă de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, a ajuns la concluzia că votul a „reflectat voința poporului”. Socialiștii au câștigat numai 36 de mandate în Parlamentul, cu 81 de locuri, ceea ce înseamnă că nu au majoritatea parlamentară. În vârstă de 54 de ani, Djukanovici și Partidul Democrat al Socialiștilor (PDS), care susține aderarea Muntenegrului la NATO, — aflat la putere de la primele alegeri multi-partidice din Muntenegru în 1991 —deține majoritatea în parlamentul de 81 de locuri.

Ne puteți urmări și pe Google News