Informațiile compromițătoare despre șefa DNA, în publicații de renume. „Va fi o știre mare. Le este foarte frică de media din afara României pentru că nu o pot controla. Hai să folosim Euronews”.

Informațiile compromițătoare despre șefa DNA, în publicații de renume. „Va fi o știre mare. Le este foarte frică de media din afara României pentru că nu o pot controla. Hai să folosim Euronews”.

Continuăm publicarea stenogramelor discuției din 1 februarie 2016, dintre fostul ofițer SRI Daniel Dragomir (arestat în acest dosar), Dan Zorella, directorul general al Black Cube, și Udi Levi. Acesta din urmă a lucrat în serviciile secrete israeliene și a fost un apropiat al lui Meir Drăgan, fostul șef al Mossad în perioada 2002-2012. În ediția de astăzi publicăm fragmentul în care se pune la cale mediatizarea informațiilor obținute de spionii israelieni despre șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Sunt amintite publicații renumite, care ar fi fost interesate de acest caz.

„Putem merge la diferite autorități, Europol, Interpol”

Dan Zorella: După cum spui, din 2006 au probleme. În 2008, ei… așa că avem mulți ani pentru a strânge dovezi. Când avem aceste cazuri atunci este partea cea mai interesantă, revenim la tine, ne așezăm împreună și ne gândim cum o să le folosim. Și avem toate aceste conexiuni cu media Europeană: Financial Times, WSJ, NYTimes, British, conexiuni foarte bune. Dar avem abordarea noastră în exterior. Putem, de asemenea, să mergem la autorități în Europa. Putem decide să luăm acest dosar, să nu mergem la media, hai să mergem la autorități. De exemplu, OLAF. OLAF este foarte puternică și avem o relație de lucru foarte bună. Putem merge la diferite autorități, Europol, Interpol, HMRC, oricare. Putem decide, hai să mergem pe calea politică în Europa. Să ne folosim de prietenii noștri evrei în Europa… Așa că acesta este cel de-al doilea lucru, avem nevoie să le aducem cât mai curând și apoi să gândim împreună cum să punem presiune din afară, deoarece așa cum spui, presiunea din interior nu este… trebuie să punem presiune din afară.

Daniel: Să spunem că nu reușim să o rezolvăm în două luni. Vei vedea că acești oameni nu vor... De ce? Asociații mei sunt… doamna este… Asta nu e o…

Ne puteți urmări și pe Google News

Udi Levi: Da, asta e ca un barter. Mă simt confortabil cu tine, deoarece venim din aceeași lume, chiar vreau să fiu mai concret, Daniel. Trebuie să construim un dosar: în primul rând, așa cum a spus Dan, lucrez îndeaproape cu organismul numit „Parlamentul European Evreiesc”, Parlament European. Ei sunt așezați în Uniunea Europeană. Orice ușă a oricărui membru al Parlamentului, este deschisă pentru ei. Pot veni imediat cu un dosar despre oricine și pot naște problema de aici până la acoperiș. Dar asta nu e suficient. Am o legătură foarte specială, ei au și cred că va fi cel mai important instrument pe care îl vom folosi. Știi de Euronews? Vreau să fie la Euronews și avem o legătură directă cu președintele Euronews. Uite, Daniel, el este gata pentru bani, îmi pare rău să o spun, dar venim din aceeași, pentru bani este gata să facă orice. Pot să pun o uriașă… despre România, despre tip, despre doamnă, despre știre, despre asta. Cu toată informația, cu tot materialul care va rula zi de zi povestea, toată media. Euronews este uriaș, toată Europa. Va fi o știre mare. Asta e ceva care…

Daniel: Lor le este foarte frică de media

Udi Levi: Hai să folosim Euronews. Hai să folosim Parlamentul. Parlamentul European. Daniel: Le este foarte frică de media din afara României. De ce? Deoarece nu o pot controla. În România o pot controla.

Udi Levi: Dar noi controlăm. (...)

Daniel: De media le este foarte teamă. De la Parlamentul European, planul meu este, nu trebuie să facem un lucru uriaș dacă doar un membru al Parlamentului se duce în Parlament și ei spun: Am văzut situația acolo, nu este în regulă, trebuie să investigăm.

Udi Levi: Și nu are importanță cine a ridicat-o?

Daniel: Nu are importanță cine a ridicat-o. (...)

Udi Levi: Chiar dacă avem 70% dintre dovezi, și nu 100%, este suficient să pornească o investigație. Asta este metodologia noastră. Nu tot timpul ai nevoie de 100%.

Udi Levi: Da, sunt de acord cu tine. Asta este metodologia noastră. Nu avem nevoie de 100%, avem nevoie de ceva care să pornească procedura.

Daniel: Exact

Dan Zorella: Gândim la fel. Dar trebuie să fie suficient ca să pornească.

Urma să apară un articol în Financial Times

Daniel: Dacă vreau să mă întorc la Servici, nu pot fi legat de acest proiect… împotriva a…

Dan Zorella: Bineînțeles.

Daniel: În al doilea rând, sunt o grămadă de oameni care sunt foarte interesați de acest proiect, de succesul său. Tocmai ți-am spus unii dintre ei.. vrem să venim și să ne alăturăm proiectului.

Dan Zorella: Dar trebuie să fim foarte atenți și selectivi, deoarece dacă răspândim vorba în lume, atunci nu putem face proiectul.

Udi Levi: Nu, nu putem.

Dan Zorella: Trebuie să fie, știi tu cum să, trebuie să fie foarte selectiv.

Daniel: Asta e ceva care eu…

Udi Levi: Să aleg…

Daniel: Nu mai mult de… persoane. Acum, ce am nevoie de la ele, două lucruri: sprijin media local la care nu pot avea acces direct.. deoarece media locală este…

Udi Levi: Bineînțeles.

Daniel: În al doilea rând.

Dan Zorella: Cred că știrea este mare, în Europa se va întâmpla fără să o sprijine.

Udi Levi: Da, dar este bine să ai mereu.

Daniel: Este bine să ai pe cineva care îți va spune: Mâine va fi ceva interesant și…

Udi Levi: Și, imediat, ei…

Daniel: Al doilea este… financiar.

Dan Zorella: Bineînțeles.

Daniel: În al doilea rând este… detaliile financiare… Acestea sunt singurele două probleme curente pe care am vrut să.. De ce? Deoarece… până acum am construit momentul, am construit momentul până la punctul că ei sunt complet la bord. Și se uită la mine și văd.

Dan Zorella: Care este soluția. Dați-ne o soluția.

Daniel: Deoarece ei vor să facă…să se întoarcă la ei și să le spună totul referitor la aceasta, referitor la situație, referitor la toate mișcările tactice… Deoarece nu trebuie să știe, dar trebuie să le spun că…

Udi Levi: Suntem de acord.

Dan Zorella: Costurile noastre sunt mai multe sau mai puține. Spunem: Ok, folosim această echipă, punem o echipă aici în România, nu vei ști unde sunt, vor fi într-un loc în România săși facă treaba și în lume să strângă informații, așa să putem alcătui costul pentru această echipă care, de fapt, acopăr costul. Plus... Vom încerca să…

Udi Levi: Despre ce am vorbit mai înainte, trebuie să plătim Euronews.

Daniel: …

Udi Levi: în ebraică (Traducere: Sunt o grămadă de bani, Dan. Sunt o grămadă de bani. Deloc nu vorbești de cantitate)

Daniel: Acum, dacă noi… altceva credem că este interesant referitor la ei, acum că avem… banii. Am, și asta e ceva care ar trebui să știi, deoarece este și pe…. Am invitat pe cineva din Marea Britanie, care este conectat cu un ziar acolo, și să-i ajut să facă o anchetă aici, în media, și să aranjez pentru ei să vorbească cu unii oameni care au fost abuzați de sistem. Nu știu cât succes va avea... vreau să ating doar abuzurile sistemului… persoanele nu au un proces corect, deoarece sistemul nu merge. Există o țintă a acestei campanii. Dacă… vreau să muncim împreună asupra acesteia, tu va trebui să o coordonezi.

Udi Levi: Poate putem să ajutăm, de asemenea, cu informații ce le vom aduce despre cum ei abuzează, despre cum joacă jocul, cum forțează persoanele să depună mărturie împotriva altora.

Daniel: Da. Această doamnă a fost aici acum două săptămâni, am invitat-o eu, am petrecut câteva zile. Am aranjat interviuri cu niște persoane și acum ea, din câte cunosc, se adresează către Financial Times. Și asta e ceva care trebuie să știți, de ce? Deoarece a început deja…

Dan Zorella: Excelent.

Udi Levi: Este bun pentru noi. Daniel: Doamna a introdus, de asemenea, pe cineva apropiat de Gidi… (Gidi Zelivanski - n. n.) Trebuie să-ți spun că noi…

Dan Zorella: 55:30: Poate fi de ajutor, poate oferi… același val.

Udi Levi: Nu, poate fi făcut, poate fi făcut.

Daniel: Deoarece nu am putut să călătoresc, și deoarece a fost o situație ca aceasta cu Gidi.

Udi Levi: Dar trebuie să te păstrezi, să te protejezi.

Daniel: Da, dar trebuie să stabilesc toate detaliile deoarece.. Sunt la mijloc.

Udi Levi: Dar cred că legătura dintre tine și noi poate fi foarte complicată. Nu vreau ca într-o zi cineva să vină și să zică: hei, tu ai cerut, tu să angajezi.

Daniel: Nu, relația noastră, să spunem, o construim pe baza unei afaceri viitoare, posibile afaceri.

Udi Levi: Da, afaceri, societate mixtă.

Daniel: Dacă vine cineva și întreabă

Udi Levi: Spune da. Construim, lucrăm împreună în Moldova, în Amman, în Dubai.

Dan Zorella: Iată de ce am spus: WSJ, NYT, avem contacte foarte bune.

Udi Levi: NYT cred că vor fi foarte interesați, cred, într-o știre ca asta. Sunt alegeri acum.

Daniel: Poate…

Dan Zorella: Un interes mutual. Cu siguranță putem găsi. Putem găsi partenerii potriviți.

Daniel: … persoane din România…

Dan Zorella: Acum, nu vrei ca noi să știm celelalte părți, vrei ca tu să finalizezi direct detaliile…?

Daniel: Nu, voi vorbi cu părțile, dacă părțile sunt interesate, bineînțeles că voi fi mai mult decât fericit, de ce? Deoarece și pentru mine este mai bine să pun părțile în față. Ele nu vor dori să se întâlnească direct.. normal, eu voi dori ca părțile să se întâlnească cu voi direct. Doar două dintre părți.

Dan Zorella:...

Daniel: … ele au, de asemenea, cele necesare financiar… de asemenea, să vină împreună cu mine, nu pot, nu cred că pot sprijini acest proiect de unul singur…

Udi Levi: Exact, lupți pentru toată lumea.

Dan Zorella: Ai început să vorbești cu ei despre un asemenea proiect teoretic?

Daniel: Am început să vorbesc cu ei despre idee… Nu le-am zis de întâlnire, le-am spus că voi veni…

Dan Zorella: Și vrei de la noi o propunere scrisă, cum dorești?

Daniel: Eu…

„Daniel Dragomir n-are încă banii”

Dan Zorella: De când vrei să începem?

Daniel: De îndată ce am bugetul, doar un buget general, voi merge la ei deoarece eu… și voi discuta cu ei. Voi face o prezentare a ceea ce se va întâmpla, inclusiv planul general de bază deoarece…

Dan Zorella: Bineînțeles, deoarece Gidi ne-a dat deja un scurt rezumat, nu tot rezumatul.

Udi Levi: Dar nu este inclus, da, aspectul Euronews și al Parlamentului, dar ne putem ocupa de ele mai târziu, nu este o problemă. Deoarece asta este un buget diferit, ok.

Dan Zorella: Mai mult sau mai puțin, ceea ce am pregătit este un plan pentru două luni ca să obținem asta cât mai repede posibil. Bugetul este în jur de 100.000 de lire sterline pe lună. Acum cu European… poate ajunge la 150. Deci este undeva între 200 și 300 de lire sterline pentru bugetul pentru două luni. Pentru proiect. Dacă durează două luni și jumătate nu are importanță, nu suntem după ceas. Credem că va dura două luni, dacă va dura două luni și jumătate, trei. Acum, trebuie să definitivăm onorariul pentru succes. Onorariul de succes, cred că în acest caz, tu să ne spui, trebuie să cădem de acord; cât ai pune pentru fiecare cap… sau doar doamna? Deoarece ai spus că tipul poate va pleca fără ajutorul nostru.

Daniel: Aceasta este informația mea acum. Tipul este…

Dan Zorella: Deci poate că nu ai nevoie de noi pentru asta.

Daniel: …Calea mai lungă oricum…

Udi Levi: Cred că oricum trebuie să stabilim totul ca, să spunem, el nu se va mai întoarce vreodată sau că nu avem nevoie de el să fie în spatele lui Daniel chiar în viitor. Am dreptate?

Daniel: Da.

Udi Levi: Nu avem nevoie de el. Va trebui să se ducă cu Ponta și cu ceilalți la o altă….

Dan Zorella: Deci, de principiu, o vei defini legat de doamnă?

Daniel: Marea problemă este…

Udi Levi: Doamna, da.

Dan Zorella: Deci, mai mult sau mai puțin, gândul nostru este, dacă reușim să finalizăm bugetul până la minim în așa fel încât să coste 200, către alți 800. Dacă costă 250, alți 750. Asta e mai mult sau mai puțin decât a noastră. Dacă avem succes. Dacă nu avem succes...

Udi Levi: Eu voi vorbi oricum cu președintele Euronews să-l pregătesc pentru marea știre, deoarece trebuie să ne pregătim noi înșine, este nevoie de timp. Trebuie să ne pregătim noi înșine. Și voi vorbi cu prietenii mei din Parlamentul Evreiesc, vor fi pregătiți să deschidă ușa, ușa corectă în Parlament. Avem nevoie de un candidat, un singur tip. Cred că va fi un francez, deoarece el va face tot ce le va cere ei. Aceea că el va ridica problema.

Daniel: Aici avem, doar pentru informarea ta… intelligence, legături foarte bune cu francezii. Legături foarte bune.

Dan Zorella: Deci crezi că este posibil?

Daniel: Nu, tocmai îți spun…

Udi Levi: Putem alege chiar, orice tip din Uniunea Europeană.

Dan Zorella: Avem britanicul nostru, Robert.

Udi Levi: Da, avem tipul nostru britanic. Daniel: Britanicii sunt acum, un pic acum, sunt mai mult interesați de situație.

Udi Levi: Deci putem să-l folosim pe tipul britanic.

Dan Zorella: Robert.

Udi Levi: Robert.

„Și media ritanică va fi interesată, The Guardian, The Times”

Daniel: Lunea trecută, ambasadorul britanic aici… și i-am cerut să prezinte situația... și a prezentat-o așa cum i-am cerut. Al doilea lucru, Europa, și ei se pregătesc, de asemenea, de alegeri și sunt persoane interesate că situația în România este rea. Este sigur interes politic. De ce? Deoarece ei vor să… și în al doilea rând, deoarece lor nu le place sistemul care este curent…francezii sunt două probleme, problema… înainte de alegeri… cred, nu știu, cred…

Dan Zorella: Și media britanică va fi interesată, de asemenea. Avem relații foarte bune acolo. The Guardian, The Times.

Udi Levi: Este important, este important.

Daniel: 1:07:30: Ok, deci, mă voi uita la acea hârtie.

Udi Levi: Da, ți-o vom da.

Daniel: Nu, trebuie doar să mă uit peste ea.

Dan Zorella: Este în calculatorul meu.

Udi Levi: Deschide calculatorul, poți deschide calculatorul. (în ebraică)

Daniel: Mă uit la ea. Și vom… săptămâna următoare. Voi vorbi cu mai multe părți.

Udi Levi: Tu ne spui.

Daniel: O săptămână este suficient.

DIICOT recunoaște că declarațiile sunt în dosar

După ce jurnalistul Ion Cristoiu a publicat, în exclusivitate, o parte din aceste stenograme aflate la dosar, DIICOT a confirmat involuntar că discuțiile sunt reale. „După reținerea și arestarea preventivă a inculpatului Dragomir Daniel, în conformitate cu dispozițiile art. 94 alin. 2 C.pr.pen., apărătorii inculpatului au solicitat copii de pe dosarul de urmărire penală, drept care le-a fost respectat. În acest sens, la datele de 28.09.2016, respectiv 12.10.2016, apărătorii inculpatului au primit copii de pe toate cele 13 volume ale dosarului de urmărire penală, inclusiv de pe volumul conținând răspunsul la comisia rogatorie emis de către autoritățile israeliene. Trebuie precizat că apărătorii inculpatului sunt singurele persoane care au deținut în mod legal copii de pe actele dosarului cauzei. Cea mai mare parte a actelor dosarului nu sunt documente destinate publicității, conform art. 285 C.pr.pen. Considerăm că mijloacele de probă trebuie interpretate și dosarele penale soluționate în condiții de anchetă, în interiorul biroului procurorului sau în pretoriul instanței (...). În consecință, DIICOT va solicita punct de vedere Consiliului Superior al Magistraturii pentru a analiza dacă publicarea masivă a unor documente și informații care, potrivit legii, se află într-o fază nepublică, ar putea aduce atingere intereselor justiției”, se arată într-un comunicat de presă al DIICOT. Avocații din dosar au negat că i-ar fi dat lui Ion Cristoiu vreun document.