INTERVIU EXCLUSIV// Maia Sandu: „Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei”

INTERVIU EXCLUSIV// Maia Sandu: „Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei”

Favorita forțelor de dreapta pentru a intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, liderul PAS, Maia Sandu, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul Zilei, ediția de Republica Moldova, în care ne-a vorbit pe larg despre planurile sale politice, în cazul în care va ocupa funcția supremă. Totul va începe cu eradicarea corupției și crearea unui cadru instituțional cât mai propice pentru funcționarea instituțiilor statului.

Totodată, Maia Sandu va milita pentru aprofundarea relațiilor cu Uniunea Europeană pentru expertiză și continuarea programelor de dezvoltare ce se află deja în derulare pe toate nivelurile. Interviul pe larg, în rândurile de mai jos:

După retragerea din cursa electorală a liderului PPDA Andrei Năstase, există o creștere palpabilă în ceea ce privește opțiunile de vot pentru Dvs.?

Gestul plin de curaj şi care arată că domnul Andrei Năstase pune mai presus interesele ţării decât interesele proprii sau de partid este unul inedit în politica moldovenească. Spre deosebire de alţii, care nu ies din cuvântul patronilor politici, el a arătat că este cu adevărat un om de cuvânt, unul care-şi respectă angajamentele. Nu a fost o decizie uşoară, dar a fost una care a pus interesul ţării peste cel personal. Toţi ne-am dorit ca acel candidat comun să apară mai devreme, dar decizia trebuia luată foarte chibzuit şi prin cântărirea atentă a şanselor celui rămas în cursă nu doar pentru ieşirea în turul II, dar pentru câştigarea alegerilor. Aşa s-a întâmplat că şansele mele au fost considerate ceva mai bune; cu atât mai mult este salutabil gestul lui Andrei.

Nu doar retragerea din cursă este importantă, dar şi participarea în continuare în campanie, deoarece este vorba despre efortul comun al celor trei partide. Din momentul luării deciziei, am mers zi de zi împreună prin satele şi oraşele ţării şi am putut observa imediat schimbarea atitudinii cetăţenilor. Oamenii salută cu mult entuziasm apariţia candidatului unic, creând un efect sinergetic care nu poate să nu fie observat şi care ne bucură. Acest lucru deranjează enorm guvernarea, stricându-le planurile, deoarece şansele lui Lupu de a trece în turul II devin minime. Evident, dacă nu vor frauda masiv alegerile. Dar în acest caz ei trebuie să-şi asume toate consecinţele, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional.

Principalul Dvs. mesaj este lupta anticorupție. Cum vedeți Dvs. reformarea întregului sistem? Spre exemplu, România a fost foarte ajutată în acest sens de Occident. Mizați și Dvs. pe o formulă similară și dacă da, ne-ați putea da și ceva amănunte pe acest subiect?

Ne-am centrat atenţia pe combaterea corupţiei, deoarece acesta este principalul flagel al societăţii noastre. Corupţia sufocă economia şi societatea în ansamblul ei! Din cauza corupţiei, Moldova este inundată de sărăcie, iar cetăţenii pleacă masiv din ţară, deoarece nu-şi văd viitorul la ei acasă. Reforma Justiţiei, în care s-au investit foarte mulţi bani de la donatorii externi, poate fi realizată doar prin aducerea unor oameni integri. Nu poţi schimba sistemul fără profesionişti oneşti, capabili să înţeleagă că justiţia trebuie să existe pentru beneficiul cetăţeanului şi nu pentru deservirea unor grupuri de interese, cum este acum. Aceşti oameni există, ei trebuie doar selectaţi cu grijă şi promovaţi în funcţii după principii meritocratice. Evident, piesa principală va fi Procurorul General. Iată de ce guvernarea actuală încearcă cu disperare, inclusiv pe calea fraudării concursului, să-şi impună candidatul lor. Promit că, în cazul în care voi deveni Președinte, voi promova în această funcţie o persoană integră, necompromisă şi profesionistă.

De asemenea, Preşedintele are în competenţa sa să numească judecătorii şi promit că voi promova în aceste funcţii doar specialişti pe principii riguros meritocratice. Cunoaştem cazul României, când startul schimbării a fost dat graţie voinţei politice şi rolului crucial jucat de preşedinte, dar se ştie că acest demers nu ar fi fost posibil fără implicarea aliaţilor strategici. Sperăm că acest scenariu va fi posibil şi peste Prut şi, în caz de câştig, promit să transform instituţia prezidenţială în promotorul schimbării. Contăm foarte mult pe aportul României şi al partenerilor de dezvoltare în acest proces şi nu ne îndoim că el va veni. Dacă în România DNA-ul a fost posibil, sperăm că şi la noi să prindă contur o instituţie similară, mai ales că majoritatea cetăţenilor conştientizează că principala problemă în ţară este corupţia. Şi la noi sprijinul extern ar trebui să fie dublat de voinţa unei noi clase politice, care va putea să se coaguleze după alegerile anticipate.

Ați fost de curând la summitul PPE de la Maastricht. Au văzut cu toții faptul că la nivel imagistic sunteți susținută de toți liderii europeni importanți de dreapta. Cât contează acest sprijin și cum credeți că se va materializa în ochii electoratului pro-european din R. Moldova?

Republica Moldova este țara din afara UE care primeşte cea mai multă asistență financiară şi tehnică, pentru elaborarea politicilor publice, din partea Uniunii Europene. Este important să menţinem o relaţie bună cu partenerii noştri europeni și să avem un dialog deschis cu ei pentru a continua să ne bucurăm de sprijinul lor. Susţinerea europenilor, și mai ales a cancelarului Merkel, contează mult pentru tot ceea ce-mi propun să fac în domeniul justiţiei și în lupta împotriva corupţiei. Totodată, sprijinul venit de la CITEȘTE MAI DEPARTE AICI