Darea în plată se va face mai greu

Darea în plată se va face mai greu

Judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR) au decis ieri că două articole din Legea dării în plată, promulgată deja de preşedinte, sunt neconstituţionale.

 Potrivit preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, judecătorii au contestat sintagma „precum şi din devalorizarea bunurilor imobile”, care va fi eliminată. De asemenea, Dorneanu a precizat că instanţa judecătorească va verifica condiţiile referitoare la existenţa impreviziunii. „De aici încolo, instanţele de judecată vor trebui să aibă în vedere toate implicaţiile teoriei impreviziunii”, a spus preşedintele CCR. Ce înseamnă, concret, modificările care vor trebui aduse Legii şi cum vor afecta cele circa 5.000 de dosare depuse deja la bănci pentru darea în plată? Avocatul Adrian Cuculiş, specializat în credite, a explicat pentru EVZ: „Acum toată legea dării în plată va cădea pe umerii judecătorilor, care vor trebui să analizeze dacă cei care cer asta, într-adevăr nu mai pot plăti ratele. Până acum nu era aşa. Impreviziunea înseamnă apariţia unei stări pe care debitorul nu o putea prevedea şi el trebuie să facă dovada stării - de exemplu, că atunci avea un loc de muncă bun pe care l-a pierdut, că nu mai pot plăti ratele, au doi copii în întreţinere etc.”. Cel mai probabil, procesele actuale se vor suspenda, pentru a aştepta hotărârea CCR, care va clarifica dacă noile prevederi se vor aplica şi celor pe rol sau nu.

Potrivit acestuia, „marea carte”, care se va juca probabil săptămâna viitoare, este legată de retroactivitatea legii. Dacă CCR va decide că prevederea e neconstituţională, aşa cum au sesizat băncile, atunci toată legea va deveni inutilă.