Cum a risipit statul ajutoarele de stat

Cum a risipit statul ajutoarele de stat

Cele 730 milioane euro acordate ca ajutoare de stat în perioada 2007-2015 nu şi-au atins scopul ţintit

O analiză asupra eficienţei alocării ajutoarelor de stat a scos la iveală lucruri extrem de interesante. Astfel, Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR) ne-a transmis că în mod preponderent beneficiarii ajutoarelor de stat sunt companii cu capital privat străin, fiind subliniată astfel o dată în plus lipsa de sprijin acordată de către stat întreprinzătorilor autohtoni. Multe dintre firmele beneficiare au fost înființate chiar în anul acordării sprijinului sau în anul anterior acordării sprijinului.

Mai puţine locuri noi de muncă

Potrivit CNPR, în perioada 2007-2015 au fost acordate ajutoare de stat în valoare totală de 3,25 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 730 milioane de euro, de care au beneficiat 91 de companii și pentru care a fost asumată crearea a 27.379 de noi locuri de muncă. Însă, în multe cazuri, aceste ţinte nu au fost atinse. Astfel, cei care primiseră ajutor de stat până la finele lui 2014 au realizat numai 70% din numărul total de locuri de muncă asumate.

De asemenea, calculele CNPR arată că subvenția acordată în mod efectiv asigură plata unui salariu minim pe economie timp de 12 ani. Prin comparație, beneficiarii ajutorului de stat sunt obligați, de regulă, să păstreze locurile de muncă create doar 5 ani. Aceeaşi analiză furnizată EVZ mai arată că 28,57% dintre agenții economici care au beneficiat de ajutoare de stat până în 2015 au primit acest sprijin în anul înfiinţării, fără a prezenta dovezi credibile cu privire la capacitatea de a-și îndeplini obiectivele asumate. Totodată, 27% dintre beneficiarii ajutoarelor de stat au încheiat ultimul exercițiu financiar în pierdere.