Putin a recunoscut în premieră agresiunea militară a trupelor ruse în Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Putin a recunoscut în premieră agresiunea militară a trupelor ruse în Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Toată presa internațională a vuit, la sfârșitul săptămânii trecute, în legătură cu afirmațiile lui Vladimir Putin, din 12 octombrie, în cadrul unui forum economic, în care a recunoscut în forma cea mai clară de până astăzi, faptul că a invadat Ucraina cu trupe ruse.

 Rolul Rusiei în conflictul din Donbas a fost negat repetat și vocal de către toți oficialii ruși. Declarația poate să aibă relevanță directă și pentru responsabilitatea privind doborârea avionului Malaysian, și pentru agresiunea militară directă din Estul Ucrainei, chiar dacă totul este încă îmbrăcat într-o haină a interpretărilor și motivațiilor privind apărarea rușilor de pretutindeni.

Recunoașterea vine, totodată, după o săptămână în care Rusia a agitat tema recursului la arma nucleară și a accelerat militarizarea flancului Estic al NATO, în timp ce încearcă la nivel intern, prin mass media și acțiuni pregătitoare, și în Occident, prin amenințări repetate, să anunțe că se pregătește de război.

Abordarea lui Vladimir Putin pe această temă a fost una versatilă și relativă, în orice caz încă încifrată: el a susținut că e imposibil să porți un dialog cu administrația americană actuală și a continuat proferând propaganda clasică a loviturii de stat la Kiev dată de „opoziția radicală” (noțiune ce a înlocuit referința la neo-fasciști de până acum), susținută de SUA și de Occident, și a declarat ulterior: „am fost obligați să apărăm populația vorbitoare de limbă rusă din Donbas, am fost forțați să reacționăm la dorința populației care trăia în Crimea, de a reveni în Federația Rusă”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Inexactă în fapte și mincinoasă în interpretare, susținerea lui Vladimir Putin ignoră pe deplin că nimeni din rușii din Donbas. pe care s-a angajat să-i apere cu arma în mână și infiltrând trupe de toate culorile într-un război hibrid, nu a cerut niciodată acest lucru, din contra, sunt cei care au plătit și plătesc prețul aventurilor militariste ale lui Putin, fiind împușcați, tâlhăriți, spoliați de bunuri sau forțați să se refugieze din fața unui război pe care nu și l-au dorit și de trupe ruse de ocupație sub diferite măști și deghizări, care le-au luat totul și le-au alterat modul de viață, forțându-i să plece în Rusia sau, cei mai mulți, în restul Ucrainei, ca refugiați interni. Cât despre Crimeea, doar abuzurile actuale, incriminarea ucrainenilor rămași, epurarea tătarilor băștinași și lipsa fondurilor, pentru a putea susține rușii din regiune, sunt definitorii asupra binefacerilor ruse din peninsulă și bucuria locuitorilor de a fi ocupați, iar peninsula anexată la Rusia.

A fost pentru prima oară când Putin a acceptat faptul că Rusia, cu trupele sale regulate, are un rol militar în Donbas. La 17 decembrie 2015, singura formulă folosită era faptul că personalul militar rus era în Donbas și „rezolva diferite probleme”, nespecificate și fără asumare militară explicită. La o altă întrebare, în același context, Putin a susținut faptul că Rusia nu a spus niciodată că nu avea oameni în Donbas angajați în diferite activități, inclusiv în sfera militară. Dar acolo nu se punea problema unor forțe militare regulate, potrivit Președintelui rus, care ceruse atunci audienței să „realizeze diferența” între afirmațiile sale și implicarea directă în Donbas. Azi a depășit această limită.

De această dată nu mai e vorba despre cetățeni ruși voluntary, care au venit în Donbas, nici măcar de soldații capturați după ce „se rătăciseră” dincolo de frontiere, potrivit explicației lui Lavrov. Putin recunoaște intervenția militară a trupelor regulate ruse în Estul Ucrainei. Moscova promovase narațiunea potrivit căreia ceățenii ruși au simțit „chemarea inimii”, să-și apere pe coetnicii din Estul Ucrainei, dar că nu ar fi vorba în nici un caz despre soldați sau mercenari ruși. Putin a distrus acum mitul și povestea voluntarilor ruși din Estul Ucrainei. Firește că există la această oră tone de dovezi satelit, video, martori, intelligence, capturi de convorbiri între soldații ruși și comandanții lor pe linie ierarhică din Rusia, care subliniază minciuna neasumării responsabilității pentru agresiunea din Donbas, așa cum există și cimitirele soldaților ruși uciși în Donbas drept probe.

Recunoașterea lui Putin privind implicarea directă a Rusiei în conflict a coincis cu tiradele lui Vladimir Jirinovski, cunoscut ca fiind bufonul ce spune lucrurile murdare ale Kremlinului descoperite deja, fără ocolișuri. Liderul Partidului Liberal Democrat a afirmat, chiar în același timp cu președintele rus: „Americanii ar trebui să voteze cu Donald Trump la președinție, luna viitoare, ca să evite pericolul unui război nuclear”.