Legislație confuză Femeile însărcinate, concediate abuziv

Legislație confuză Femeile însărcinate, concediate abuziv

Moda contractelor pe perioadă determinată încheiate de marile firme produce victime în categoria femeilor însărcinate. În multe cazuri, acestea sunt puse pe liber, fiind nevoite să-și caute alte locuri de muncă

În ultima vreme, în județul Cluj au existat mai multe cazuri în care femei gravide, cărora le-a expirat contractul de muncă exact în perioada de sarcină, au fost concediate pe repede înainte de angajatori.

Legislația româ nă este confuză în aceste cazuri, iar de acest lucru profită la maxim angajatorii. În niciun text de lege nu se prevede ce se întâmplă cu femeile însărcinate cărora le expiră contractele de muncă în perioada de graviditate. Adică, exact în perioada de sarcină când posibilitatea de a se reangaja este mult mai redusă.

Dorina este din Cluj și a fost concediată în luna a patra de sarcină. „Eu sunt gravidă și mai am acasă un copil de trei ani. Mi-a expirat contractul de muncă în data de 1 octombrie și am fost anunțată de la Resurse Umane că trebuie să mă prezint să semnez l i c h i d a r e a pentru că angajatorul nu mai dorește să prelungească contractul. Cine mă angajează pe mine, acum, cu burta la gură?”, se întreabă Dorina, o femeie din Cluj, care a lucrat până de curând la un mare producător de produse de carmangerie.

Ne puteți urmări și pe Google News

ITM spune că nu poate

Cazul Dorinei este des întâlnit, susțin oficiali din cadrul Inspectoratului de Muncă Cluj, care arată că nu pot face mare lucru din moment ce Codul Muncii este neclar.

Emilian Groza, director adjunct al ITM Cluj, spune că legislația nu prea este clară în aceste cazuri și că primează Codul Muncii, care arată că în momentul în care un contract de muncă expiră, fie el și al unei femei însărcinate, aceasta pierde toate drepturile legale care sunt acordate persoanelor care au un contract de muncă încheiat pentru o perioadă nedeterminată.

Legislația română nu este clară

Un judecător de la Curtea de Apel Cluj susține că legislația din România este de ordin general și interzice concedierea femeii gravide fără a face diferență între contracte de muncă determinate sau nedeterminate. „Legea care conferă drepturi pentru femeile însărcinate interzice concedierea femeii care a notificat angajatorului, starea de graviditate. Apoi, avem Codul Muncii care se referă la încetarea contractului de muncă pe perioadă determinată și mai există tot în Codul Muncii, la articolul 60, interdicția concedierii femeii însărcinate”, a spus judecătorul de la Curtea de Apel Cluj. Specialiștii în Dreptul Muncii mai susțin că în baza directivei 76/207/CEE, privind egalitatea de tratament între bărbați și femei, femeia gravidă nu poate fi concediată chiar dacă i-a expirat contractul de muncă încheiat pe perioada determinată, în timpul stării de graviditate. „În Constituția României se arată ca dacă în țara noastră nu există legislație pentru un anumit domeniu, atunci primeză legislația europeană. Femeia în cauză poate deschide proces împotriva angajatorului și sigur va câștiga”, spune un specialist în Codul Muncii.