BĂTĂI între forțele de ordine și grupări pro și contra REFUGIAȚI în Grecia
- Simona Stupar
- 8 octombrie 2016, 17:04
Autoritățile din Oraiokastro, în nordul Greciei, încearcă să oprească creșterea tensiunilor între grupări care protestează față de stabilirarea unei tabere pentru refugiați în apropiere, și pentru că nu sunt de acord să meargă la școală copiii acestor refugiați merg la școală, pe de o parte, și activiști pentru drepturile refugiaților, pe de altă parte.
Tensiunile au crescut, vineri noaptea, după ce activiștii pro-migranți au roganizat o manifestație, ca răspuns la altă demonstrație a grupurilor anti-mimigrație, care cereau guvernului să anuleze planul de a oferi dreptul la educație pentru sute de copii ai refugiaților, la școlile publice, scrie Kathimerini.
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene, pentru a împrăștia mulțimea, dar există îngrijorări că tensiunile s-ar putea relua, dacă guvernul pune planul în aplicare,
Agenție nouă pentru paza de coastă
Uniunea Europeană a lansat joi noua Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, menită să acționeze ca o forță de reacție rapidă care să poată fi desfășurată în orice loc din Uniune confruntat cu o creștere rapidă a migrației, după șocul produs de afluxul necontrolat de refugiați din 2015, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Înființarea agenției este un simbol al Uniunii Europene, al unei Europe care poate oferi rezultate, care își dovedește eficiența adresându-se provocărilor cu care ne confruntăm în materie de migrație și securitate', a declarat comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, la ceremonia desfășurată la postul de frontieră Kapitan-Andreevo de la granița dintre Bulgaria și Turcia.
Noul organism, construit pe baza agenției de control al frontierelor Frontex, va avea la dispoziție 1.000 de persoane și va putea achiziționa echipamente pe cont propriu.
La dispoziția sa se va afla și un corp de rezervă de 1.500 de polițiști de frontieră desemnați de statele membre.
Numărul migranților sosiți în Grecia, principala lor poartă de intrare în UE anul trecut, s-a redus substanțial, menținându-se însă constant în Italia, în timp ce grupuri mai mici își încearcă șansa pe la frontiera terestră dintre Turcia și Bulgaria.
Noua agenție va avea în jur de 120 de ofițeri la granița bulgaro-turcă, unde autoritățile de la Sofia au ridicat un gard care a redus în acest an cu o treime — la 12.500 — numărul migranților care au trecut ilegal frontiera.
De asemenea, Bruxelles-ul s-a angajat să acorde Bulgariei un ajutor financiar de 160 milioane de euro pentru protejarea graniței cu Turcia.