CUTREMUR în rândul operatorilor de turism. Care sunt cele 1.384 de agenţii rămase de ieri FĂRĂ LICENŢĂ
- Teodora Cimpoi
- 5 octombrie 2016, 11:28
Autoritatea Naţională pentru Turism a decis ieri că 1.384 de agenţii şi-au pierdut licenţa de turism pentru că nu au putut prezenta poliţa de asigurare în cazul insolvenţei sau falimentului, poliţa de asigurare pe care orice agenţie este obligată să o aibă şi să o afişeze public.
De asemenea, pentru unele dintre agenţii retragerea licenţei a fost la cererea acestora sau pentru că nu au respectat alte prevederi ale legislaţiei în vigoare.
ANT anunţă că aceste agenţii au fost notificate în prealabil, iar lista lor a fost făcută publică în perioada martie-septembrie 2016 pe site-ul instituţiei, iar o a doua notificare s-a trimis personalizat către fiecare agenţie de turism în data de 23 august, lista finală a agenţiilor de turism care au rămas fără dreptul de a vinde pachete turistice fiind publicată pe 4 octombrie pe site-ul ANT.
Astfel, începand de ieri, aceste 1.384 de agenţii de turism nu îşi mai pot desfăşura activitatea.
“Este o decizie istorică, fără precendent pe piaţa de turism românească. Felicit public ANT pentru curaj! Este trist pentru angajatii acestor agentii de turism, mai ales pentru acei angajati care fac turism din pasiune si care se zbat mereu sa le ofere clientilor cele mai bune variante de concediu, dar ei sunt acum doar victime colaterale ale lacomiei patronilor”, a declarat consultantul în turism Răzvan Pascu.
Potrivit acestuia, “ceea ce se întâmplă pe piaţa de turism românească era nu numai o anomalie, ci pur şi simplu o haiducie, iar cei corecţi nu merită să plătească pentru cei incorecţi, deşi de multe ori aşa s-a întâmplat”.
Dificultăţi financiare
Conform unei analize Keysfin, majoritatea firmelor active în sectorul turismului din România (68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea, iar datoriile totale ale unor companii s-au mărit cu peste 30%, de la 1,82 milioane lei în 2014, la 2,41 milioane lei în 2015.
Potrivit sursei citate, din totalul de 2.825 de firme active în sectorul turismului, 1.938 (respectiv 68,6%) înregistrează dificultăţi financiare în ceea ce priveşte îndatorarea. Datele statistice, prelucrate pe baza informaţiilor oficiale depuse la Ministerul Finanţelor, arată că în turismul românesc există, în prezent, 472 de agenţii de turism şi tour-operatori ale căror datorii au crescut între 2014 şi 2015.
Iată aici lista celor 1.384 de agenţii de turism care nu mai au voie să funcţioneze!