Plagiatul care a întors țara pe dos

Plagiatul care a întors țara pe dos

Președintele Klaus Iohannis a declarat război plagiatelor fix la Universitatea de Vest din Timișoara, unde șefa DNA, Codruța Kovesi, acuzată de plagiat, și-a dat doctoratul. Iohannis i-a transmis lui Kovesi că, dacă a copiat, pleacă!

În chestiunea plagiatelor este foarte important să existe un verdict clar şi în timp util. Acesta a fost principalul mesaj pe care președintele Klaus Iohannis l-a transmis ieri de la Universitatea de Vest din Timișoara, unde a ales să deschidă anul universitar. În fața lui, în sală, pe primul rând erau nu studenții, ci ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, și rectorii celor patru universităţi din Timişoara. Universitatea de Vest este așteptată să se pronunțe dacă șefa DNA, Codruța Kovesi, și-a plagiat lucrarea de doctorat. Iohannis a subliniat că plagiatorii trebuie să dispară din politică şi din mediul universitar.

„E o formă de hoție”

Vă prezentăm cele mai importante declarații ale președintelui pe această temă:

● Se aud foarte multe despre plagiate, persoane publice sunt acuzate că au plagiat. Există multe discuții, dacă este adevărat, dacă este fals, dacă trebuie să rămână în viața publică sau să se retragă.

● Dacă o persoană publică a plagiat, trebuie să depăşim situaţia şi persoana respectivă trebuie să plece din funcţia respectivă.

● Plagiatul este o problemă mare a societăţii, e o formă de hoţie. Cine a plagiat, pleacă. Punct.

● Dar şi cine nu a plagiat trebuie să fie apărat de cei care ştiu să evalueze teza şi în timp foarte scurt să spună public că nu a plagiat.

● Dacă vă amintiți, mai la început, când s-a discutat primul caz mai cunoscut de plagiat (Victor Ponta - n.r.), această discuție la vremea respectivă nu a interesat pe multă lume și nu a avut niciun efect electoral. Păcat! Este păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă.

● Acum este, și, domnule ministru, ține de dumneavoastră, dar și de mulți alții, să clarificați aceste chestiuni.

● Eu cred că, în chestiunea plagiatului, este foarte important să avem un verdict clar și ca acest verdict să se găsească în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei acuzații de plagiat să dureze atât ca și elaborarea lucrării de doctorat.

● Nu interesează pe nimeni, domnule Ministru, cum se numeşte comisia aia, sau cine analizează, dar ne interesează pe toţi să avem un verdict clar şi într-un termen rezonabil.

● Iar dacă un politician este dovedit ca plagiator, el trebuie să dispară din politică. Dacă un cadru universitar este dovedit că este plagiator, trebuie să dispară din universitate.

„Intrați în politică!”

Klaus Iohannis le-a recomandat studenţilor să se implice în politică pentru că altfel nu vor dispărea „acei dinozauri cu discursuri retrograde”. „Faceţi-vă auziţi, protestaţi, dacă nu sunteţi băgaţi în seamă. Dacă nu voi, cine să protesteze? Veniţi cu soluţii, este foarte important”, le-a spus Iohannis studenților. „ Trebuie să gândiţi politic, nu în universitate, în societate. Șiatunci, implicaţi-vă! Implicaţi- vă în organizaţiile neguvernamentale, în organizaţii studenţeşti şi intraţi, vă rog, în partide. Cum vreţi să dispară acei dinozauri cu discursuri retrograde, dacă nu vine nimeni din urmă? Ei ocupă un loc mare, fac o umbră mare, micşoraţi-o!”, a cerut Iohannis.

Salarii proaste, pretenții mari

Tot ieri, Klaus Iohannis a transmis că marile sisteme publice trebuie reconstruite. „O societate care îşi respectă dascălii nu-i lasă să trăiască în pragul sărăciei. Dascălii sunt prost pregătiţi şi de multe ori jigniţi, dar aşteptăm ca şcoala să fie de multe ori extrem de performantă”, a arătat Iohannis. Și în cazul medicilor există aceeaşi problemă. „Atâţia ani i-am plătit pe medici cam în zona în care putem să spunem că este tot la limita sărăciei, însă avem pretenţii senzaţionale când mergem la spital să fie ca în filmele pe care le vedem la televizor din vest. Greu, foarte greu”.

Trei acuzaţii la adresa Laurei Codruţa Kovesi

Asociaţia GRAUR din Cluj cere retragerea titlului de doctor obţinut de procurorul şef al DNA

Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) din Cluj a solicitat, ieri, Universităţii de Vest din Timişoara şi Ministerului Educaţiei să realizeze o anchetă în cazul tezei de doctorat a Codruţei Kovesi. GRAUR susţine că în urma propriei analize a tezei s-au descoperit 11 situaţii de plagiat. Reprezentanţii asociaţiei cer ca, în cazul în care „circumstanţele neconformităţilor sesizate se vor dovedi în întregime sau în mod parţial veridice”, să se dispună retragerea titlului de doctor.

FOTO:Sebastian Ghiță

Universitatea de Vest din Timișoara a anunţat, ieri, că a primit punctul de vedere al Școlii Doctorale de Drept și a solicitat informații suplimentare pe care le așteaptă în zilele următoare.

GIP: 45 la sută plagiat

Grupul de Investigații Politice (GIP) a publicat, tot ieri, rezultatul cercetării a 36 de pagini din lucrarea de doctorat a șefei DNA. Verdictul dat de organizaţia lui Mugur Ciuvică este: 45 la sută plagiat.

FOTO: Codruța Kovesi

Totodată, lucrarea de doctorat a Codruței Kovesi ar fi picat, potrivit luju.ro, și testul cu softul anti-plagiat iTheniticate, care este folosit de Departamentul de Justiție al Statelor Unite, Parlamentul European, Comisia Europeană, Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite etc.

Toţi cei care au constatat că şefa DNA nu a plagiat

Teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi a fost analizată, în iulie 2012, de comisia tehnică formată din Gabriel Boroi, Dumitra Popescu şi Gheorghiţă Mateuţ. Aceeaşi comisie dăduse verdictul de neplagiat şi în cazul lui Victor Ponta.

Raportul comisiei tehnice a ajuns la Consiliul Naţional de Etică, care, pe baza lui, a dat verdictul că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat. Raportul Consiliul Naţional de Etică a fost semnat doar de vicepreşedintele acestui organism, Vergil Marian Muraru. Din CNE mai făceau parte, potrivit pressone.ro, următorii: deputatul PSD Petru Andea (Universitatea Politehnică Timişoara), Doru Vladimir Puşcaşu (director la Ceprocim SA), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică din Cluj), Victor Stoica (Universitatea „Carol Davila” din Bucureşti), Forin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (SNSPA), Luca Iamandi, fost rector al Academiei de Poliţie. Preşedintele CNE era Teodor Petrescu de la Politehnica din Bucureşti, care s-a retras pe motive de sănătate.

Pe 26 iulie 2012, la opt zile după publicarea raportului de neplagiat în cazul Ponta, componenţa CNE a fost schimbată prin ordinul ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu, fiind cooptaţi Constantin Ciutacu şi Ştefan Grigoraş. Preşedinte devenea fostul consilier prezidenţial al lui Ion Iliescu, Paul Dobrescu. Totuşi, pe 5 septembrie 2012, raportul de neplagiat în cazul Kovesi a fost semnat de vicepreşedintele Vergil Muraru.

Cioloş dansează pe melodia Cotroceniului

Premierul Dacian Cioloş a ţinut ieri, la Cluj-Napoca, un discurs aproape identic cu cel al preşedintelui Klaus Iohannis. Prim-ministrul a vorbit despre doctorate şi sănătate, două teme fierbinţi abordate şi de Iohannis la Timişoara.

„Sistemul de formare doctorală are nevoie de o recredibilizare (...) Cred că avem nevoie să luăm măsuri foarte clare şi drastice în România în formarea doctorală tocmai pentru a nu compromite ceea ce se face bun în sistemul de formare doctorală. Pentru că din păcate, cu această problemă a plagiatelor, de care se vorbeşte foarte mult în ultimii ani, din păcate imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume”, a declarat prim-ministrul, prezent la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca.

FOTO; Premierul cere „măsuri drastice” anti-plagiat

Cioloş a adăugat că România nu mai are nevoie de „fabrici” de diplome. „Să facem o separare între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi şcolile doctorale care produc doar diplome de doctorat pe bandă rulantă’, a mai spus premierul. El a adăugat că nicio lege nu poate defini „ce înseamnă plagiat sau nu”, iar verdictul trebuie dat de „cei care lucraţi în cercetare, cei care aţi făcut o lucrare de doctorat şi cei care ştiţi ce înseamnă a produce ceva nou şi a face să avanseze ştiinţa”.

Facilităţi pentru medici

Cioloş s-a referit şi la salarizarea slabă a medicilor, la fel cum a făcut şi Iohannis. Premierul a anunţat facilităţi pentru medicii care vor să muncească la sate. „Ministrul Sănătăţii şi-a propus ca, până în a doua jumătate a lunii octombrie, să vină cu o strategie a resurselor umane (...) Ne gândim la soluţii care să meargă dincolo de sistemul de salarizare şi alte tipuri de facilităţi, pentru a-i încuraja pe cei care consideră că este o provocare să înceapă cariera în mediul rural”, a menţionat Cioloş. El a adăugat că se caută soluţii şi pentru plata gărzilor rezidenţilor de anul I şi II.

Academia SRI, zguduită de plagiate

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a recunoscut ieri că reputaţia Academiei Naţionale de Informaţii, care formează ofiţeri SRI, a fost ştirbită de acuzaţiile de plagiat. „Conducerea Serviciului a implementat un set de modificări de substanţă (...) în vederea recâştigării unei reputaţii care în ultima perioadă a avut de suferit”, a spus Hellvig. Nume grele precum Gabriel Oprea au fost acuzate că au plagiat în doctoratele de la SRI. Şcoala doctorală a SRI are, de ieri, un nou coordonator - profesorul universitar Adrian Ivan, în timp ce Iulian Fota, ex-consilier prezidenţial, este noul director al Colegiului Naţional de Informaţii.

FOTO: Hellvig schimbă regulile doctoratelor SRI

Glumă de președinte: „Știți care e culmea selfi e-ului? Să-ți facă poze alte persoane”

Grija cea mai mare a staff- ului președintelui României, aflat în vizită oficială la Timișoara, a fost ca acesta să se fotografieze cu oamenii. Klaus Iohannis a ajuns să facă poză cu elevii de la școala germană, în fața unei vitrine cu sutiene și chiloți.

Președintele a ajuns „nemțește” la Universitatea de Vest din Timișoara. A început cu o întâlnire de gradul zero cu rectorii, iar la 10,25, în aplauzele audienței, a intrat în Aula Magna. Pe scenă, reprezentanții studenților erau organzați de „dezbatere”. Studente machiate strident, pe tocuri, și câțiva băieți cu cearcăne, în costume, inclusiv unul de etnie rromă, care nu a avut nicio întrebare pentru cel mai important om din stat.

Ceva mai devreme, microfonul președintelui a fost lipit cu bandă adezivă, după ce căzut, iar în momentul în care un jurnalist a fotografiat întâmplarea, o reprezentantă a Administrației l-a placat.

Primarul, pârât la președinte

De la universitate, Iohannis a plecat pe jos, prin centrul Timișoarei, până la Palatul Baroc, unde s-a întâlnit cu echipa ce a realizat proiectul Timișoara Capitală Culturală a Europei 2021.

Nu înainte însă de mai multe sesiuni foto. Una în aulă, altele la ieșirea din UVT, unde a stat la poze pe rând, cu zeci de studenți. A făcut și o glumă. „Știți care e culmea selfieului? Să-ți facă poze alte persoane”, a spus Iohannis.

„Auf wiedersehen!”

Succesul deosebit de audiență al președintelui s-a consumat în fața unui magazin de lenjerie intimă. Președintele s-a intersectat cu o clasă de copii de la Nikolaus Lenau. „Vreți să vă faceți o poză cu mine?” – i-a întrebat. Fericiți, elevii s-au aliniat în jurul lui, chiar în fața vitrinei cu lenjerie. După ședința foto, copiii i-au transmis în cor „auf wiedersehen!”. După momentul din Palatul Baroc, întreaga delegație prezidențială a plecat să ia masa la restaurantul Merlot, deținut de unul din membrii PNL.

Șeful statului a mai făcut o poză și cu bucătarii și ospătarii de la restaurant.