FEMEILE JIHADISTE au un rol tot mai activ în planificarea și desfășurarea unor atacuri în Europa

FEMEILE JIHADISTE au un rol tot mai activ în planificarea și desfășurarea unor atacuri în Europa

O mașină plină cu canistre cu gaz a fost parcată lângă Catedrala Notre Dame, în încercarea de a declanșa o explozie în inima Parisului. Apoi a fost deconspirat un atac planificat asupra unei gări din zona Paris. Și apoi autoritățile au anunțat că a existat o îtentativă a celor mai importanți propagandiști ai Statului Islamic de a recruta doi tineri din Nisa, acolo unde un terorist a intrat cu un camion în mulțime, în iulie, și a ucis 86 de oamenii.

În Franța, unde amenințările teroriste au devenit aproape o banalitate, cele trei episoade menționate au avut un lucru în comun: femeile radicalizate.

Nu este clar încă dacă fenomenul este o coincidență sau începutul unui trend, în care femeile joacă un rol mai activ în planificarea și desfășurarea unor atacuri în Occident.

Oficialii de securitate spun că sunt îngrijorați și că încearcă să înțeleagă dacă femeile încep să preia controlul pentru că mulți dintre bărbați sunt sub supravegherea serviciilor de securitate sau în închisoare, ori pentru că cei care recrutează pentru grupările teroriste le cer femeilor să se implice mai mult, pentru a face ca, de rușine, bărbații să nu se lase mai prejos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și se mai întreabă dacă e vorba despre o strategie pentru a face ca europenii să se teamă atât de bărbați, cât și de femei, în aceeași măsură, scrie New York Times.

Indiferent care sunt motivele, autoritățile consideră că femeile sunt parte a strategiei Statului Islamic în Europa, declară Francois Mollins, procurorul parizian responsabil cu anchetele teroriste la nivel național. „Organizațiile teroriste nu folosesc doar bărbați, ci și femei, femei tinere, care se cunosc și colaborează pentru proiecte de aces gen în mediul virtual”, a spus el.

Interviuri cu sociologi, avocați, un capelan musulman și experți de securitate sugerează că femeile extremiste care le atrag atenția polițiștilor francezi sunt diferite, din multe puncte de vedere, de generațiile anterioare de femei care se alăturau sau erau atrase de grupările islamiste.

Cele care încep acum să învețe metode extrmiste sunt mai tinere și nu mai fac distincție între rolurile pentru bărbați și cele pentru femei în ceea ce privește misiunile islamiștilor extremiști. Sunt mai dispuse să accepte misiuni ele însele, nu doar să rămână în spatele scenei, spre deosebire de cele care au plecat din Europa de Vest pentru a ajunge în Siria, unde să devină soții ale luptătorilor ISIS și să aducă pe lume copii.

Femeile jihadiste din Europa de azi sunt diferite de femeile extremiste musulmane din Cecenia sau Irak, care devin atacatori sinucigași, aproape întotdeauna conform instrucțiunilor și monitorizării unor extremiști bărbați. Sunt foarte diferite și față de generațiile anterioare de femei radicale non-musulmane, cum au fost cele din Brigăzile Roșii care au fost violente dar aveau și idealuri feministe.

Farhad Khosrokhavar, un sociolog de la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale din Paris, declară că adolescenții și postadolescenții - băieți și fete - sunt tot mai implicați în jihadul din Europa. „Și apoi avem o a doua categorie: femeile”, explică expertul. În timp ce femeile care operează azi în Franța jură loialitate Statului Islamic și vin în contact cu persoane afiliate grupării, ele par să acționeze sub ghidarea și încurajarea unor bărbați aflați la distanță, fie din Siria, fie din Europa.

Există semne constante legate de schimbarea modului în care cultura dominant masculină a islamiștilor jihadiști definește relația dintre femeile și bărbații extremiști. Cei care recrutează încurajează logodnele online, iar una dintre femeile care au fost arestate recent în cazul atacului de la gară erau logodite online cu doi extremiști, ambii uciși în timpul unor atacuri oribile în franța, a mai spus Molins.