Prins între spioni și politică

Prins între spioni și politică

Începutul anului 2015 îl găsea pe Mihai Răzvan Ungureanu la Palatul Cotroceni. „MRU” atât pentru prieteni cât și pentru adversari, fusese numit consilier personal al președintelui Klaus Iohannis, o funcție onorifică, neretribuită.

 După ceva timp, prezența lui la Cotroceni a fost din ce în ce mai rară, nu mai participa la deplasările externe. „A fost înlăturat”, erau informațiile pe surse. Surpriză, însă. După o aventură de trei ani pe scena politică, MRU urma să fie numit, în vara lui 2015, din nou, șef la Serviciul de Informații Externe (SIE).

Premier 78 de zile

  •   Părăsise SIE în februarie 2012 pentru a conduce Guvernul, la propunerea președintelui în funcție atunci, Traian Băsescu, care i-a oferit poziția de premier, în locul lui Emil Boc, ce demisionase. MRU a fost premier doar 78 de zile, fiind demis în urma unei moțiuni de cenzură, votată pe 27 aprilie același an cu 235 de voturi „pentru”.
  •  După mandatul său de premier, Ungureanu a fondat Inițiativa Civică de Centru- Dreapta (ICCD), o organizație non-guvernamentală, careși propunea unirea tuturor forțelor de dreapta. Printre fondatorii ICCD se găseau și doi membri PDL -Monica Macovei și Cristian Preda.
  •  În septembrie 2012, MRU s-a înscris în partidul Forța Civică. El a candidat la președinția partidului, funcție în care a fost ales pe 7 septembrie 2012. A alipit partidul la Alianța România Dreaptă (ARD), formată din PDL și PNȚCD.
  •  După alegerile parlamentare din 2012, ARD s-a dizolvat. În martie 2013, Forța Civică și PNȚCD au reînființat Alianța Dreptate și Adevăr.
  •  După fuziunea PNL şi PDL, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit primvicepreşedinte al noii formaţiuni și a obținut un mandat de senator de Arad la alegerile din 2012.

Numit de Băsescu la SIE

  •  Primul mandat la şefia SIE a fost deţinut de Mihai Răzvan Ungureanu din decembrie 2007 şi până în februarie 2012, instituţie unde a fost numit la propunerea lui Traian Băsescu după ce a demisionat de la MAE, în urma scandalului legat de reţinerea a doi muncitori români în Irak. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, l-a acuzat pe MRU că l-a informat doar pe şeful statului în legătură cu acest caz, nu şi Guvernul.
  •  În funcţia de ministru al Afacerilor Externe, Ungureanu a fost instalat la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. Avea, la acel moment, 36 de ani şi devenea cel mai tânăr ministru de Externe al României.
  •  După demisia de la MAE, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena.
  •  Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru PNL din 2004, dar s-a autosuspendat din partid, pentru că era incompatibil cu funcţia deţinută la SECI.
  •  MRU s-a născut într-o familie de intelectuali din Iași. A absolvit facultatea de Istorie- Filozofie din Iași, unde a și fost profesor pentru o scurtă perioadă. A fost apoi angajat cadru didactic universitar de istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universității „Al. I. Cuza”.
  •  În anul 2007, devenea profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universității din București.