Efectele politicii pentru refugiați. Înfrângere usturătoare pentru Merkel, în alegerile din landul natal
- Simona Stupar
- 6 septembrie 2016, 00:00
Aliații cancelarului german îi cer acesteia să schimbe politica față de refugiați, după ce partidul ei, CDU, a fost învins în alegerile regionale de o formațiune anti-imigranți
Partidul de dreapta AfD, creat în urmă cu doar trei ani, s-a clasat pe locul al doilea în landul natal al cancelarului, Mecklenburg - Pomerania Inferioară, obținând 21%.
Recâștigarea încrederii
Merkel și-a apărat însă politicile și a spus că „trebuie doar să recâștige încrederea electoratului”. Circa 1,1 milioane de refugiați au intrat în Germania, în 2015, conform statisticilor. Mulți dintre refugiați au sosit după de guvernul de la Berlin a decis să slăbească controlul la granițe, în urmă cu mai bine de un an.
Merkel s-a aflat în ultimele zile în China, la summitul Grupului G20, și s-a declarat nemulțumită de rezultatele alegerilor. „Toată lumea ar trebui să se gândească acum cum putem recâștiga încrederea electoratului, în primul rând, eu, desigur”, a spus ea.
„Este clar că rezultatele au legătură cu problema refugiaților. Cu toate acestea cred că deciziile luate sunt corecte și trebuie să continuăm să le aplicăm”, a explicat cancelarul.
Premieră politică
Merkel a suferit o înfrângere umilitoare: partidul ei, Uniunea Creștin-Democrată, a ajuns pe locul trei în preferințele alegătorilor, cu doar 19% dintre voturi, fiind surclasată de naționalist-populiștii Alternativa pentru Germania (AfD) cu 20,8% și de Partidul Social Democrat, cu 30,6%.
Este un moment fără precedent în politica germană: CDU n-a fost niciodată în urma unui partid aflat mai la dreapta eșicherului politic, constată analiștii. Fondat în 2013, de intelectualii nemulțumiți de soluțiile lui Merkel la criza economică din zona euro, AfD s-a transformat într-o mișcare naționalistă, care se opune ferm imigrației, în special celei musulmane.
În urma unor certuri interne, în iulie 2015, liderul fondator al partidului AfD, Bernd Lucke, a plecat, fiind înlocuit cu Frauke Petry, iar mulți dintre membri și-au dat demisia. Partidul a scăzut în preferințele electoratului, luptându- se să ajungă la 5%, pentru a intra în Parlament. Când Germania a decis să suspende regulile UE care spuneau că solicitanții de azil trebuie primiți de prima țară în care ajung și Merkel a făcut faimoasa declarație că Germania are responsabilitatea de a primi atîția refugiați cât e nevoie, susținând că „ne vom descurca”, partidul ei a pierdut votanți.
Extrema dreaptă în Germania
„Ascensiunea partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania este un coșmar”, a declarat, ieri, un membru important al comunității evreiești din Germania, Charlotte Knobloch. „Faptul că un partid de extremă dreapta, care se mobilizează împotriva minorităților într-un mod dezgustătoar, poate avea o ascensiune necontrolată este un coșmar ce devine realitate’’, a spus fosta șefă a Consiliului Central al Evreilor din Germania. Conform unui sondaj recent, mai puțin de jumătate dintre nemți cred că Angela Merkel este liderul potrivit pentru provocările pe care țara le are înainte. Numai 44% dintre cei chestionați au spus că ar avea încredere în Angela Merkel pentru un al patrulea mandat, după ce ea a petrecut peste un deceniu la putere.